Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat dreptate părinţilor lui Ionuţ Ioniţă, copilul de numai 4 ani şi 9 luni, mort în 2005, în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, în urma unei banale operaţii de polipi • convinsă că a fost vorba de o culpă medicală, familia micuţului a luptat ani de zile în România, însă cu morile de vânt, pentru că nimeni nu le-a dat dreptate • medicii reclamaţi au primit doar o mică penalizare financiară din partea Colegiului, în instanţă fiind complet achitaţi • CEDO a dat însă câştig de cauză părinţilor, concluzionând că autorităţile române nu au anchetat cazul aşa cum trebuia, iar autorităţile medicale nu au întocmit un raport asupra decesului pacientului chiar dacă ar fi trebuit să facă acest lucru şi nu s-au asigurat că personalul de serviciu şi-a îndeplinit obligaţiile

După ani de luptă cu autorităţile din România, părinţii unui copilaş de numai 4 ani şi 9 luni, care a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila în 2005, pentru o banală operaţie de polipi şi a plecat de acolo între patru scânduri, şi-au găsit dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Chiar dacă au câştigat procesul şi urmează să primească de la statul român 12.000 euro pagube morale, familia nu se consideră “învingătoare”, durerea pierderii copilului neputând fi compensată cu nimic. Doar sufleteşte se simt mulţumiţi că, în sfârşit, s-a făcut dreptate, deşi nimic nu îl mai poate aduce înapoi pe băieţelul plecat mult prea devreme într-o altă lume.

Dorina şi Viorel Ioniţă sunt cei doi părinţi care şi-au pierdut fiul, în urmă cu 11 ani, în urma unei banale operaţii de polipi. Încă de atunci şi-au dat seama că intervenţia nu a fost în regulă, aşa că au încercat, pe toate căile, să afle adevărul şi să îşi găsească dreptatea, adică să îi facă să răspundă pe cei vinovaţi. Au luptat însă cu morile de vânt. Cazul a ajuns în instanţă, procesul a durat ani pentru ca, în final, medicii să fie achitaţi, decizia fiind dată de Judecătoria Brăila în decembrie 2011 şi rămânând definitivă, în mai 2012, la Curtea de Apel Galaţi, unde s-au respins ca nefondate recursurile declarate de familia Ioniţă.

Ajunşi la disperare şi nemulţumiţi de decizia dată de judecători, cei doi soţi au decis să meargă până în pânzele albe ca să răzbune moartea micuţului. În decembrie 2012, ei s-au adresat la CEDO, asta după ce s-au consultat cu avocatul, statul român fiind acuzat că nu a efectuat o anchetă credibilă în cazul “Ioniţă”. Rezultatul s-a dovedit a fi în favoarea familiei care, în sfârşit, a dovedit că a avut dreptate, că s-au făcut unele greşeli în spital, greşeli care, din păcate au dus la pierderea unei vieţi.

Concret, CEDO a dat câştig de cauză părinţilor, concluzionând că autorităţile nu au anchetat cazul aşa cum trebuia, că autorităţile medicale nu au întocmit un raport asupra decesului pacientului chiar dacă ar fi trebui să facă acest lucru, pentru că nu s-au asigurat că personalul de serviciu şi-a îndeplinit obligaţiile. “Mai mult, justiţia română a concluzionat că nu a fost un caz de malpraxis, deşi instanţele disciplinare au avertizat că nu fusese obţinut consimţământul avizat al reclamanţilor pentru procedura chirugicală, deşi el era cerut de legislaţia românească”, se arată în decizia CEDO.

Cert este că, mai spune CEDO, după intervenţia chirurgicală, copilul a suferit o hemoragie pulmonară şi a murit, iar raportul elaborat de medicii legişti atestă existenţa unei legături între moartea copilului şi medicamentele administrate după operaţie.

În plus, Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor a decis că medicii care s-au ocupat de caz nu au efectuat testele necesare înainte de intervenţia chirurgicală, ceea ce indică tot un caz de malpraxis. Pentru toate acestea, acum, România trebuie să plătească 12.000 de euro pagube morale familiei Ioniţă.

sursa: obiectivbr.ro