Trebuie sa spunem inca de la inceput faptul ca medicul are obligatia de a acorda asistenta medicala sau ingrijiri de sanatate unei persoane numai in cazul in care a acceptat-o in prealabil ca pacient (art. 652 alin (1) din legea 95/2006). Asadar raportul juridic dintre medic si pacient se naste numai in urma realizarii acordului de vointe, dintre vointa pacientului de a primi ingrijiri medicale si vointa medicului de a acorda ingrijirile solicitate.

Contractul dintre medic si pacient presupune obligatia medicului de a acorda serviciul medical, pacientul devenind creditorul acestei obligatii si obligatia pacientului de a plati contravaloarea serviciului medical prestat, medicul devenind creditorul obligatiei de plata.

Daca discutam de obligatii putem discuta si de raspunderile din partea medicului sau personalului medical.

Potrivit art 642 alin (2) din Legea nr 95/2006 medicul si personalul medical raspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care include si neglijenta, imprudenta sau cunostinte medicale insuficiente in exercitarea profesiunii, prin acte individuale in cadrul procedurilor de preventie, diacnostic sau tratament.