Judecatorii au decis sa amane discutiile pentru celelalte puncte pentru 17 noiembrie. Motivarea magistratilor ar trebui sa apara luna viitoare.

Concret, in sedinta de joi, bancile au reclamat articolele 3, 8 si 10 ale legii 77 din 2016, adica darea in plata. Bancherii sustineau ca stingerea totala a unei datorii nu se poate face doar prin predarea bunului ipotecat. Judecatorii au decis ca se poate. Curtea a avut in total 700 de sesizari pe aceasta lege, aproape toate trimise de banci. O alta serie de plangeri va fi analizata pe 17 noiembrie. Dar judecatorii lasa de inteles ca cea mai importanta sedinta a fost cea data marti.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: „Motivarea Curtii va veni pentru ca la prima decizie trebuie sa dam motivarea. Celelalte se vor adecva primei decizii ale noastre.”

Prima decizie a declarat constitutional articolul privind retroactivitatea, cu o conditie: sa se aplice principiul impreviziunii. Adica judecatorul sa constate ca a avut loc un dezechilibru de genul fluctuatiei valutare accentuate, intre momentul semnarii creditului si momentul darii in plata. Neconstitutionala a fost declarata o sintagmna care nu influenteaza in niciun fel eventualele dari in plata. Legea a intrat în vigoare pe 13 mai anul acesta, iar pana acum peste 4.000 de oameni au apelat la ea