Darea in plata

Darea in plata

Darea in plata presupune, in esenta, redactarea notificarii, depunerea acesteia, incheierea actului de dare in plata la notar si, daca este cazul, combaterea contestatiei formulate de banca sau actionarea in instanta a acesteia daca refuza procedura (nu face contestatie, dar nici nu se prezinta la notar).
Pe de alta parte, un proces traditional cu banca presupune, in afara de taxa judiciara de timbru (in cazul darii in plata, daca se va ajunge la actionarea in instanta, aceasta taxa, conform legii, nu exista) pe care va trebui s-o platiti, se adauga onorariul avocatului pentru numeroasele acte procedurale si procesuale pe care le are de indeplinit (unele dintre acestea vor necesita prin sine costuri administrative distincte), prima de succes (in cazul in care castigati procesul), precum si eventuale expertize.
Indiferent de traseul procesual (determinat de comportamentul bancii) pe care il va urma procedura darii in plata demarata de dumneavoastra, actele/operatiunile ce trebuie efectuate sunt cu mult mai putine si mai simple de intocmit decat in cazul unui proces traditional cu banca, fapt ce determina costuri mult mai reduse.
Termenul de solutionare
Darea in plata a fost reglementata special pentru a fi o procedura rapida. Legea institutie un termen de 30 de zile in cazul in care banca se va conforma (cel mai probabil o va face). Chiar si daca nu se va conforma, contestatia bancii va fi judecata in procedura de urgenta, iar actiunea dumneavoastra (daca banca refuza procedura) va fi judecata cu celeritate, dupa cum insasi legea dispune.

Alte proiecte