Pensia alimentara

Pensia alimentara

Pensia de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească este datorată de către parintele care nu crește copilul pe toată perioada cât copilul este minor, pana la 18 ani, dar și după această vârstă, dacă copilul își continuă studiile în sistem de învățământ, dar numai până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Cine plătește pensia alimentara?

Dupa încredințarea copilului unuia dintre parinți, la solicitarea acestuia, celălalt va fi obligat de către instanță la plata unei „pensii alimentare”. Această obligație se stabilește sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retribuția lunară a celui ce are obligația de întreținere. Părțile pot conveni asupra pensiei printr-o învoială reciprocă sau, în cazul în care nu reușesc să o faca, obligația de întreținere va fi stabilită printr-o hotărâre judecătorească. În cazul în care copilul este minor, cererea de chemare în judecată este facută de reprezentantul legal al minorului, iar instanța de judecată va stabili pensia.

Până când se platește pensia alimentara ?

Pensia de întreținere este datorată până la majoratul copilului. Însă, dacă acesta decide să dea admitere într-o instituție de învățământ superior, va continua să primească pensia de întreținere până la finalizarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani. Pensia trebuie platită indiferent de forma de învățământ frecventată de copil și chiar dacă acesta primește bursa.

Pensia alimentara se poate majora?

Pensia se poate majora pe tot parcursul timpului, însa pentru aceasta trebuie inaintata instantei câte o acțiune la fiecare creștere de salariu. Toate actiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.

Numarul copiilor contează la stabilirea pensiei alimentare?

Desigur. Pentru un singur copil, suma nu va depasi un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, in timp ce pentru doi micuti va fi cel mult egala cu o treime din venitul parintelui care nu a primit custodia. Iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul parintelui obligat la plata pensiei.

Important!Nu ezita sa discuti cu avocatul despre toate aspectele ulterioare divortului care te ingrijoreaza. Este important ca solicitarea pensiei de intretinere sa fie mentionata in actiunea de divort, deoarece, in caz contrar, exista posibilitatea ca instanta sa nu ia in considerare o cerere ulterioara.

Alte proiecte