Blog

Articole

Dosar administrat de C.A.Dobrescu – Contestatie privind durata procesului penal

In data de : 2015 s-a dispus prin ordonanta inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa avand ca temei legal art. 192 alin. 1 din Noul Cod de Proc. Penala, formandu-se astfel dosarul nr. X/P/2015

Organele de urmarire penala din dosarul penal X/P/2015, dupa ce au trecut aproape 2 ani de zile pentru ca, de la inceperea urmaririi penale, organele de urmarire penala din acest dosar au dispus sa efectueze demersurile necesare pentru a putea fi administrat unul dintre cele mai importante mijloace de proba din acel dosar si anume expertiza medico-legala desi aceasta fusese incuviintata din anul 2015.

Un alt aspect de mentionat este faptul ca, pe parcursul celor 3 ani, organele de urmarire penala au efectuat maxim 10 audieri, restul perioadei fiind de inactivitate inexplicabila. Vazand comportamentul acestora, am decis sa formulam contestatie privind durata procesului penal, formandu-se astfel dosarul 2001/180/2018.

         Statul are obligatia procedurala speciala de judecare a cauzei cu celeritate insa atunci cand procesul penal incepe la o perioada mare de timp de la faptele cercetate comportamentul autoritatiilor trebuie sa fie analizat  prin raportare la obligatia de judecare a cauzei cu celeritate.

In Noul Cod de Proc. Penala este reglementata in cadrul procedurilor speciale contestatia privind durata rezonabila a procesului penal, in vederea armonizarii standardelor nationale cu exigentele respectarii  dreptului la un proces echitabil, aceasta procedura fiind prevazuta de art. 488 ind 1 si urmatoarele din Noul Cod de Proc. Penala.

Conform art. 488 ind 1 alin. 2 din Noul Cod de Proc. Penala calitatea procesual activa de a formula o astfel de contestatie o poate avea: ,,  […] suspectul, inculpatul, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.”

Solutia instantei din acest dosar a fost : ,, In baza art. 488 indice 1 alin. 3 lit. a şi art. 488 indice 6 alin. 1 din C. proc. pen. admite contestaţia formulată de către petentul X. Stabileşte un termen de 3 luni în vederea finalizării urmăririi penale în dosarul nr. X/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău şi un termen de 4 luni în care nu poate fi introdusă o nouă contestaţie privind durata procesului penal în acest dosar, termene care curg de la data comunicării prezentei hotărâri. În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 30.03.2018.

Avocat Bogdan Dobrescu

Autor Avocat Bogdan Dobrescu

Specializat in domeniile de activitate: Drept Civil, Drept Bancar, Drept Penal, Drept Administrativ, Dreptul Muncii, Dreptul Familiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
Scroll To Top