In cazul in care ne este vatamat dreptul la buna reputatie trebuie sa urmam o procedura antejudiciara si anume, sa trimitem o notificare catre persoana responsabila cu incalcarea acestor drepturi.

Notificarea scrisa se comunica prin executor judecatoresc sau prin orice alt mijloc care asigura dovada comunicarii, acordandu-i un termen de executare. Principalele consecinte pe care le produce notificarea sunt: se constata refuzul astfel incat avem dreptul sa cerem daune morale si materiale, odata pus in intarziere va raspunde de orice pierdere cauzata de un caz fortuit.

In cazul in care notificarea nu are efectele dorite trecem la urmatoarea procedura, insemnand cererea de chemare in judecata.

Pentru argumentarea cererii de chemare in judecata, putem sa ne folosim de Constitutia Romaniei care limiteaza prin art 30 alin 6 exercitiul libertatii de gandire si de exprimare in sensul ca nu pot prejudicia demnitatea, viata particulara a unei persoane si nici dreptul la propria imagine

Conditiile legale de admisibilitate ale angajarii raspunderii civile delictuale, in ce priveste existenta unei fapte ilicite (postarea pe o pagina de internet a unor informatii de natura sa aduca atingere dreptului la imagine a unei persoane fizice) precum si in ce priveste existenta unui prejudiciu (afectarea in mod negativ a imaginii respectivei persoane).

Disp. art. 30 alin.  7 din Constitutia Romaniei prevad ca “libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine” si „sunt interzise de lege (…) indemnul la (…) ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, (…) precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri”.