Singura modalitate de recuperare a cotelor de intretinere restante de catre asociatiile de proprietari in cazul in care acesta a decedat este promovarea unei actiuni in instanta pentru a se constata VACANTA SUCCESORALA.
Ce este mostenirea vacanta succesorala?
Mostenirea vacanta, sau vacanta succesorala, este atunci cand in lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, patrimoniul defunctului se transmite comunei, orasului, sectorului sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data decesului.
Care sunt cazurile in care mostenirea poate deveni vacanta?
- Un prim caz în care mostenirea devine vacanta este atunci cand defunctul nu are mostenitori legali, si nici nu a lasat vreun legat prin prisma caruia să lase mostenire patrimoniul.
- Al doilea caz in care mostenirea devine vacanta este acela in situatia in care defunctul a lasat prin legat doar o parte a patrimoniului si nu mai exista mostenitori legali carora sa li se atribuie restul ramas.
- A treilea caz din care rezulta mostenirea vacanta, este atunci cand defunctul a dezmostenit prin testament mostenitorii legali, iar partea ramasa neatribuita din cotitatea disponibila nu a fost lasata niciunui alt mostenitor prin legat.
- Ultimul caz in care regasim mostenirea devine vacanta este cea care este mentionata in alin. 2 art. 562 C.civ, conform caruia „ Proprietarul poate abandona bunul sau imobil sau poate renunța, prin declarație autentica, la dreptul de proprietate asupra bunului imobil inscris in cartea funciara.” Strans legata de aceasta ultima situatie, putem adauga si cazul in care toti succesibilii cunoscuti au renuntat la mostenire.
Cum se dobandesc mostenirile vacante?
Mostenirile vacante se constata prin certificat de vacanta succesorala si intra in domeniul privat al comunei, orasului sau municipiului, dupa caz, fara inscriere in cartea funciara.
Certificatul de vacanta succesorala nu este insa constitutiv de drepturi, ci doar declarativ, conform art. 1139 Cod Civ.,teza a doua,„ Mostenirea se dobandeste retroactiv de la data deschiderii sale„, adica de la data decesului defunctului.
De asemenea, mostenirea vacanta intra in domeniul privat al statului prin hotararea consiliului local, in cazul in care s-a inscris in cartea funciara declaratia de renuntare la mostenire.
Care este procedura mostenirii vacante?
În cazul in care exista mostenitori, dar care nu au acceptat mostenirea, ori daca acestia nu sunt cunoscuti, notarul public competent va putea numi un curator special al mostenirii pentru a sta in judecată cu privire la mostenire. Daca exista indicii ca mostenirea urmareaza a fi declarata vacanta, notarul va incunoștiinta si organul care reprezinta comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul.
Conform art. 1137 Cod Civ, dacă in termen de 1an si 6 luni de la decesului defunctului nu s-a infatisat niciun succesibil, persoana interesata, in genere comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii, poate face o cerere adresata notarului, ca acesta sa ii someze pe toti succesibilii sa se prezinte in cel mult 2 luni pentru acceptarea mostenirii, iar in caz contrar notarul sa constate ca mostenirea este vacanta.
Cu alte cuvinte, vacanta succesorala se constată de notar, la cererea Primariei.
Ce se intampla in cazul in care exista mostenitori, insa s-a constatat deja vacanta mostenirii?
In cazul in care, desi s-a constat vacanta mostenirii, exista mostenitori universali sau cu titlu universal, conform art. 1140 C.civ, acestia pot cere desfiintarea vacantei mostenirii, exercitand petitia de ereditate impotriva comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului.