Blog

Articole Juridice

Atentatul de la Istanbul schimba planurile de vacanta ale turistilor romani

In urma atentatului de la Istanbul de pe aeroportul Ataturk turistii romani vor sa-si schimbe destinatiile de vacanta din Turcia.

In astfel de situatii se discuta despre un caz fortuit notat in Noul Cod Civil la art. 1351 si anume:

art 1351 Forţa majoră şi cazul fortuit

(1) Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.

(2) Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.

(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.

(4) Dacă, potrivit legii, debitorul este exonerat de răspundere contractuală pentru un caz fortuit, el este, de asemenea, exonerat şi în caz de forţă majoră.

Pe temeiul obiectiv al cauzalităţii, evenimentul se poate incadra la un caz de forţă majoră (atentate cutremur, inundaţii, etc.) situaţie în care ne aflăm în prezenţa unui caz fortuit.

Se poate observa faptul că noţiunile juridice definite în această situatie sunt aplicabile deopotrivă răspunderii delictuale şi celei contractuale.

Tot ce trebuie sa faca turistii romani este sa notifice agentiile de turism cu care au incheiat contracte  de servicii turistice si sa ceara schimbarea destinatiei sau rambursarea pretului asta in functie de fiecare situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top