In cazul in care ati vandut un autoturism, iar cumparatorul refuza sa efectueze demersurile necesare pentru radierea autoturismului de pe numele dvs. puteti formula cerere de chemare in judecata prin care sa solicitati instantei sa pronunte o hotarare prin care sa oblige cumparatorul să efectueze în evidenţele autorităţilor competente operaţiunea de transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra autovehiculului in termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii, iar în caz contrar, hotărâre sa tina loc de consimţământ în vederea radierii autoturismului de pe numele dvs şi transcrierea pe numele cumparatorului.
- Care este cuantumul taxei de timbru?
Pentru capatul de cererea prin care se solicita obligarea cumparatorului la efectuarea demersurilor necesare pentru radierea si înmatricularea autoturismului actiunea se timbreaza cu suma de 20 de lei.
- Ce probe se pot administra?
In astfel de situatii, instanta poate incuviinta proba cu inscrisuri si interogatoriul cumparatorului.
- Se pot solicita daune materiale reprezentând valoarea prejudiciului material constând in impozitul stabilit pe numele vanzatorului de către Direcţia Venituri Buget Finanţe, pe care vanzatorul a fost nevoit sa il achite?
Da! Pentru ca instanta sa admita acest capat de cerere va trebui sa se constate indeplinirea conditiilor privind raspunderea civila delictuala (fapta ilicita, prejudiciu, vinovatie).
In astfel de spete fapta ilicita consta in aceea ca proprietarul (cumparatorul) nu a înţeles să efectueze demersurile necesare pentru radierea si înmatricularea autoturismului pe numele său, motiv pentru care, pe numele vanzatorului a fost calculat, în continuare, impozitul fiscal datorat pentru autoturism.
Prejudiciul suferit de vanzator consta in diminuarea activului patrimonial cu contravaloarea impozitului fiscal pentru autovehicul pe care cumparatorul are obligatia de a-l achita.
Vinovatia rezulta din lipsa stingerii prin plata a obligatiei de plata a impozitului.