Uncategorized

Avocat Divort

> După o căsnicie de 15 ani, am decis sa divortez. Eu și soțul meu avem un copil care are vârsta de 12 ani. Imediat cum i-am cerut divorțul, acesta a început să amenințe că va face tot posibilul să ia custodia celui mic.. Ce șanse are să facă acest lucru?“

Mai intai de toate se impune clarificarea notiunii de „custodie”. Custodia reprezinta de fapt autoritatea parinteasca, adica ansamblul drepturilor si indatoririlor care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului.

Asadar, in raporturile de familie, regula o reprezinta exercitarea in comun, de catre ambii parinti, a autoritatii parintesti. Acest lucru inseamna ca ambii parinti au dreptul si totodata indatorirea sa contribuie la cresterea, ingrijirea  si educarea copilului, astfel incat acesta sa se dezvolte in mod armonios din toate punctele de vedere (fizic, psihic, emotional, spiritual).

In situatia in care parintii nu se inteleg cu privire la exercitiul drepturilor sau indeplinirea indatoririlor parintesti, urmeaza ca instanta de judecata sa hotarasca potrivit interesului superior al copilului. Legea nu defineste in ce anume consta „interesul superior al copilului”, fiind aproape imposibil de cuprins intr-o definitie toate aspectele ce trebuie avute in vedere atunci cand urmeaza a fi stabilita situatia unui copil minor, dat fiind si faptul ca fiecare caz prezinta particularitatile sale.

Numai in cazuri de exceptie, instanta de tutela poate hotari ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv numai de catre unul dintre parinti.

Bineinteles ca instanta de judecata va stabili, pe langa modul de exercitare a autoritatii parintesti, si contributia parintilor la cheltuielile de crestere si educare ale minorului, precum si locuinta acestuia. Un factor important de care instanta de judecata tine cont atunci cand urmeaza sa se pronunte asupra locuintei minorului il constituie declaratia pe care acesta o da in fata judecatorului (in camera de consiliu). Dat fiind faptul ca minorul are varsta de 12 ani, acesta va fi audiat de catre instanta de  judecata pentru a se stabili cu certitudine alaturi de care parinte isi doreste sa locuiasca.

  1. BOGDAN DOBRESCU

TEL: 0766883875

E-MAIL: office@avocatdobrescu.ro

www.avocatdobrescu.ro

Avocat Bogdan Dobrescu

Autor Avocat Bogdan Dobrescu

Specializat in domeniile de activitate: Drept Civil, Drept Bancar, Drept Penal, Drept Administrativ, Dreptul Muncii, Dreptul Familiei

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *