fbpx

Blog

Avocat Dare in Plata

C.A. Dobrescu a castigat in prima instanta anularea datoriei reziduale intr-un dosar de dare in plata.

C.A. DOBRESCU a castigat in prima instanta anularea datoriei reziduale, ( ramasa in urma vanzarii bunului la executare silita, executare silita finalizata inainte de intrarea in vigoare a legii 77/2016) datorie reziduala ce a fost cesionta de catre banca unui recupeator de creanta, dosar nr. 5316/300/2017

Aplicabilitatea legii darii in plata ( legea 77/2016) atat in situatia in care executarea silita a fost finalizata cat si in cazul in care banca a cesionat creanta catre recuperatorii de creanta.

Exista posibilitatea debitorilor de a formula o notificare catre creditor ( banca/cesionar) in care acestia sa-si manifeste clar dorinta de a da in plata imobilul. Trebuie spus ca, legea 77/2016 coroborata cu deciziile CCR 623 si 638, da posibilitatea debitorilor de a da in plata imobilul chiar si in situatia in care executarea silita a fost finalizata ( la momentul intrarii in vigoare a legii 77) adica daca imobilul debitorului a fost vandut la licitatie publica catre o terta persoana iar debitorul mai are de platit catre banca/cesionar o suma de bani.

In acest caz notificarea trebuie sa indeplineasca conditiile de forma si de fond ( cele de drept comun) prevazute de legea 77/2016 , modificarea principala constand in faptul ca in aceasta situatie ii solicitati bancii/cesionarului stingerea datoriei (reziduale) ramase in urma vanzarii bunului la licitatie publica iar celalalte conditii trebuie indeplinite la fel ca in situatia in care bunul ar fi inca in proprietatea dvs.

Legea 77/2016 in cadrul art. 8 alin 5 prevede ca : ,, (5) Dreptul de a cere instantei sa constate stingerea datoriilor izvorate din contractele de credit apartine si consumatorului care a fost supus unei executari silite a imobilului ipotecat indiferent de titularul creantei, de stadiul in care se afla ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului”. Din cadrul dispozitiilor legale anterior mentionate rezulta ca, prevederile prezentei legi se aplica si in cadrul executarilor silite finalizate deja, deoarece legea nu face distinctie intre executarile silite finalizate sau nefinalizate astfel ca, unde legea nu distinge nici noi nu avem posibilitatea de a face o interpretare contrara.

Opinam ca, in aceasta situatie, sunt indeplinite conditiile prevazute de legea 77/2016 chiar daca in mod concret nu se mai poate transmite dreptul de proprietate asupra bunului deoarece suma de bani primita de catre banca/cesionar in urma  vanzarii bunului  la licitatie publica a intrat in posesia banci/cesionarului.

Procedura care trebuie urmata in acest caz pentru anularea datoriei reziduale este procedura de drept comun adica trebuie ca pe fondul cauzei sa se faca dovada indeplinrii conditiilor impreviziunii. Nu se poate retine in aceste situatii o autoritate de lucru judecata in baza incheierii instantei de judecata prin care s-a incuviintat inceperea executarii silite deoarece nu a avut loc o judecata pe fond ci instanta de judecata a verificat daca in mod concret sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru inceperea executarii silite.

Totodata, exista posibilitatea de a formula notificare de dare in plata chiar si in situatia in care datoria reziduala ( ramasa in urma vanzarii bunului ) a fost cedata de catre banca unor recuperatori de cranta. In cadrul art. 1 alin. 1 din legea 77/2016  este prevazut ca : ,, (1) Prezenta lege se aplica raporturilor juridice dintre consumatori si institutiile de credit, institutiile financiare nebancare sau cesionarii creantelor detinute asupra consumatorilor”, rezulta asadar faptul ca, legea da o astfel de posibilitate, ne mai fiind nevoie de alte interpretari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top