Donația este un contract prin care o parte numită donator transmite, în mod gratuit și irevocabil un bun al său unei alte persoane, numită donatar care îl și acceptă.
Aceasta reprezinta principala regula, dar sunt si anumite exceptii pe care legea le reglementeaza cand donatiile pot fi revocate, aceste situatii urmand a fi dezbatute pe parcurs.
Ce reprezinta un contract de donatie ?
Donatia este un contract cu titlu gratuit, solemn, unilateral, translativ de proprietate si in principiu irevocabil.
- Contract cu titlu gratuit: donatia este un contract prin care o parte, de buna-voie, transmite proprietatea catre o alta persoana, neasteptand sa primeasca ceva in schimb.
Orice persoana, este liberta de a dispune in mod gratuit de bunurile sale, nimeni nu poate fi obligat sa doneze un bun.
- Contract solemn: donatia este un contract solemn, deoarece acesta trebuie cititi semnat si datat in fata unui notar public, pentru a fi valabil, aceasta reprezentand o cerinta importanta ceruta de lege pentru a ii fi recunoscute efectele pe care contractul le produce.
- Contract unilateral: donatia este unilaterala, mai exact creeaza obligatii in sarcina unei singure persoane, anume donatorul, cel care doneaza respectivul bun. ( exista si de la aceasta regula o exceptie, anume donatia cu sarcina, in care sunt create obligatii pentru ambele parti.)
- Contract translative de proprietate: donatia este un contract care are ca efect principal transmiterea unui bun din patrimoniul donatorului (cel care doneaza) in patrimoniul donatarului ( cel care primeste donatia ). Astfel are loc o transmitere a dreptului de proprietate de la o persoana la alta.
- Contract de principiu irevocabil: donatia, ca oricare alt contract valabil este irevocabila, dar exista anumite exceptii in care aceasta poate fi revocata.
Spre exemplu:
- donatiile dintre soti pot fi revocate, pe perioada casatoriei, chiar si in cazul unui proces de divort;
- donatia poate fi revocata si pentru ingratitudine, Art. 1023 Cod Civil reglementand acele situatii in care contractul de donatie poate fi revocat (ex. atentarea la viata donatorului).
De altfel, pentru incheierea unui contract de donatie, trebuiesc respectate anumite conditii precum:
- capacitatea de a contracta, donatia fiind un act de dispozitie, legea cere ca cel care doneaza, adica donatorul, sa aiba capacitate deplina de exercitiu (varsta de minim 18 ani si sa nu fie pus sub interdictie)
- consimtamantul partilor, atat donatorul cat si donatarul trebuie sa isi acorde consimtamantul cu privire la incheierea contractului de donatie, unul oferind iar celalalt primind bunul. Amandoi trebuie sa isi exprime consimtamantul in fata notarului pentru a produce efecte.
- un obiect determinat si licit, obiectul contractului trebuie mentionat in contract pentru a se cunoaste care este bunul pe care donatorul intelege sa il doneze, acesta trebuind sa fie unul licit.
- o cauza licita si morala, reprezinta o cauza pentru care se doreste efectuarea unei donatii, chiar si din simpla dorinta. De exemplu, nu poate fi o cauza licita si morala donatia efectuata sub amenintarea cu moartea.
Exista si alte tipuri de donatii, care pot imbraca fie forma unui alt tip de contract, spre exemplu donatia deghizata (avem un contract de vanzare, pretul de piata al unui apartament cu 3 camere fiind de aproximativ 100.000 euro, dar vanzatorul decide sa vanda bunul pentru 40.000 euro, astfel intr-un singur contract, vom avea de fapt doua contracte diferite, pentru suma de 40.000 euro contract de vanzare, iar pentru diferenta de 60.000 euro aceasta va reprezenta un act de donatie.
Exista si donatia indirecta, prin care spre exemplu, in cadrul unui contract perfect valabil, se efectueaza si acte de donatie, precum renuntarea la un drept ori stipulatia in favoarea altei persoane.
Iar ultima categorie de donatie, pentru care legea nu prevede existenta unui act autentic sau contract este reprezentata de darurile manuale.
Darurile manuale este o forma de donatie, a unui bun mobil corporal, a carui valoare nu depaseste 25.000 lei, pentru care nu este obligatorie forma scrisa. Astfel, pentru existenta vointei de donatie este necesara doar de remiterea bunului. (spre exemplu este cazul darurilor de nunta).