Avocat Contestatie la Executare

Ce trebuie să faci atunci când banca te informează prin SMS că ai contul blocat?

Speța pe care o vom prezenta în acest articol este una de actualitate și prezintă interes pentru acele persoane care au aflat că sunt executate silit prin intermediul unui mesaj SMS transmis pe telefon.

În cazul de față, debitorul a primit un SMS din partea ING Bank prin care era informat că asupra contului său bancar s-a instituit măsura popririi, sumele din cont fiindu-i blocate la cererea unui executor judecătoresc.

Menționăm ca debitorului nu i-au fost comunicate la adresa de domiciliu actele de executare silită, astfel că, în lipsa altor informații, am fost nevoiți să aflăm de la angajator mai multe detalii în legătură cu procedura de executare silită.

Din adresa de înființare a popririi primită de angajator am identificat numărul de dosar execuțional și denumirea biroului executorului judecătoresc, dar și informații importante despre procedura de executare silită.

Astfel, am aflat că debitorul era executat silit de către un recuperator de creanțe străin (INVESTCAPITAL LTD) pentru un credit bancar contractat în anul 2007 de la Raiffeisen Bank.

Pe baza acestor informații am redactat contestația la executare, invocând în principal prescripția dreptului de a obține executarea silită și lipsa calității de creditor a Investcapital LTD, contestația fiind înregistrată în termen de 3 zile de la primirea mesajului text.

Un aspect important de reținut este că, în astfel de cazuri, timpul este un factor decisiv, iar dacă debitorul rămâne în pasivitate mai mult de 15 zile de când a aflat despre executarea silită, o eventuală contestație la executare va fi respinsă ca tardivă.

Pe parcursul procesului am descoperit și alte motive de nelegalitate ale procedurii de executare silită, respectiv: necomunicarea somației, lipsa notificării privind cesiunea de creanță și lipsa notificării de declarare a scadenței anticipate a creditului.

Toate motivele invocate în cursul procesului au fost analizate de către instanța de judecată, care în data de 18.12.2020 a anulat procedura de executare silită și a dispus restituirea sumelor poprite în mod nelegal.

Soluția instanței a fost următoarea:

18.12.2020

Ora estimata: 8:30

Complet: Completul nr. 7 Civil dr.familiei si minori NCPC

Tip solutie: Admite cererea

Solutia pe scurt: Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul KORPOS MARIUS , în contradictoriu cu intimata INVESTCAPITAL LTD, KRUK ROMANIA SRL, Anulează toate actele de executare îndeplinite în dosarul execuţional nr. 4141/2019 al BEJ Manchevici Marin. Dispune întoarcerea executării silite şi în consecinţă obligă intimata să plătească contestatorului suma de 462 de lei obţinută în cursul executării silite prin poprire şi reţinută de către executorul judecătoresc cu titlu de cheltuieli de executare silită. Respinge ca rămas fără obiect petitul privind reducerea onorariului executorului judecătoresc. Obligă intimata să plătească contestatorului suma de 1601,15 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat şi decontul pentru fotocopierea dosarului execuţional. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Baia Mare. Pronunţată azi, 18.12.2020 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Document: Hotarâre  10144/2020  18.12.2020

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.