Articole Juridice

Condiţiile pentru acordarea sporului de 15% pentru condiţii periculoase sau vătămătoare în cazul funcționarilor publici

Conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, funcţionarii publici pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar corespunzător timpului lucrat.

 

Sporul pentru condiţii de muncă reprezintă o compensaţie financiară a riscurilor, acordată personalului care îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă vătămătoare, periculoase, deosebit de periculoase, condiţii grele de muncă sau condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare.

 

Potrivit art. 5  din Regulamentul-cadru aprobat prin H.G. 917/2017, la stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:

  1. a) existenţa factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului;
  2. b) intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
  3. c) durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi;
  4. d) existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
  5. e) structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă;
  6. f) existenţa unor condiţii de muncă ce pot duce la uzura prematură a organismului;
  7. g) existenţa factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea şi integritatea fizică şi psihică;
  8. h) intensitatea de acţiune a factorilor cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea şi integritatea fizică şi psihică.

 

Cuantumul sporului se stabileşte prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază în luna respectivă, corespunzător timpului efectiv lucrat la locurile de muncă şi în limita maximă a sporurilor, prevăzute de prezentul regulament- cadru.

 

Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de către ordonatorul principal de credite având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

 

Pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, mărimea sporului pentru personalul prevăzut la cap. I şi cap. II din anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia personalului din administraţia publică locală, în funcţie de numărul de factori de risc întruniţi, este următoarea:

  1. a) spor de la 10,1% până la 15% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 4 factori de risc din cei prevăzuţi la art. 5 din regulamentul-cadru;
  2. b) spor de la 5,1% până la 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 3 factori de risc din cei prevăzuţi la art. 5 din regulamentul-cadru;
  3. c) spor de până la 5% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 2 factori de risc din cei prevăzuţi la art. 5 din regulamentul-cadru.

 

În privința momentului acordării acestui spor, prin Decizia nr. 27/2020, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, decizând că:

În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor anexei nr. VIII cap. II lit. A secţiunea II pct. 6 subpct. 6.2 lit. a) pct. 1 din Legea-cadru nr. 153/2017 în corelare cu prevederile art. 38 alin. (3), alin. (4) şi alin. (6) din acelaşi act normativ, personalul din instituţiile publice sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care este încadrat şi îşi desfăşoară activitatea în specialitatea funcţiilor specifice prevăzute în anexă beneficiază de sporul pentru condiţii de muncă vătămătoare/periculoase, astfel cum este reglementat de Legea-cadru nr. 153/2017, de la data la care salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare devin egale sau mai mari decât cele stabilite potrivit legii pentru anul 2022, ca urmare a majorărilor salariale reglementate.

 

Totodată, conform O.U.G. nr. 115/2023 începând cu 1 ianuarie 2024 cuantumul sporurilor se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii

 

Astfel, condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinească un funcționar public pentru acordarea sporului de condiții vătămătoare de muncă în anul 2024 sunt:

  1. Salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie, indemnizaţiile de încadrare ale acestuia sunt egale sau mai mari decât cele stabilite potrivit legii nr. 153/2017 pentru anul 2022;
  2. Funcționarul public nu își mai desfășoară activitatea în aceleași condiții ca în luna decembrie 2023.

 

Ai nevoie de o consultanță juridică cu privire la acordarea sporului de condiții vătămătoare de muncă?

 

Contactează-ne:

Telefon: 0766883875

E-mail: office@avocatdobrescu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.