Articole Juridice

Cum se contestă o amendă de Covid 19?

Ordonanțele militare 1, 2 și 3 au instaurat o serie de noi fapte contravenționale, iar prin ordonanța militară nr. 4 amenzile contravenționale au ajuns la un MINIM de 2000 de lei ceea ce este aproape un întreg salariu brut minim pe economie, salariu pentru care mulți români muncesc o lună întreagă.

Starea de urgență impune măsuri stricte, iar amenzile urmăresc să prevină răspândirea COVID – 19, împiedicând oamenii să iasă în afara caselor, cu excepția motivelor întemeiate.

Conform unui comunicat de presă al M.A.I., pe data de 30.03.2020 polițiștii au dat amenzi in valoare de 16.048.902 lei, amenzi pe care cetățenii, stare de urgență sau nu, urmează să le achite.

Ce facem însă atunci când cei care aplică legea săvârșesc nenumărate abuzuri?

Atunci când ești oprit de 4 ori în trafic, iar apoi amendat de ultimul echipaj pentru că ai depășit timpul trecut în declarație?

Atunci când treci pe declarație că mergi la un magazin, dar negăsind produsele necesare, mergi la cel de vis-a-vis?

Calea de atac împotriva procesului verbal de constatare al unei contravenții este Plângerea contravențională, conform art. 31 alin. (1) din O.G. 2/2001. Această plângere se formulează în termen de 15 zile de la momentul în care primiți procesul-verbal de constatare al contravenției și se îndreaptă către Judecătoria din circumscripția unde s-a savarsit contraventia.

Șansele de reușită ale admiterii plângerii și pe cale de consecință a anulării amenzii, depind pe de-o parte de dumneavoastră, iar pe de altă parte de modalitatea în care plângerea este formulată.

Ce ar trebui să faceți când sunteți amendați pe nedrept:

Refuzați semnarea Procesului-verbal de constatare al contravenției. Una dintre apărările frecvente ale poliției în dosarele contravenționale este aceea că „contravenientul și-a însușit procesul verbal prin semnătură”. În cazul în care nu semnați, polițistul trebuie să aibă un martor care să ateste că nu doriți să semnați, sau, dacă nu poate găsi niciun martor, să motiveze de ce nu o poate face. Dacă polițistul nu îndeplinește aceste obligații, procesul verbal poate fi anulat.

Mai mult, în acest mod vă puteți prevala de prescripție pe calea contestației în anulare. Conform art. 14 alin (1) din  O.G. 2/2001 „Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.”

Dacă refuzați semnarea procesului-verbal  de constatare a contravenției, urmează să îl primiți prin poștă acasă. Însă, daca nu îl primiți în termen de două luni, prin  plângerea contravențională puteți invoca prescripția și astfel nu veți mai fi obligat să plătiți amenda.

Faceți obiecțiuni complete! De multe ori poliția vă întreabă dacă aveți obiecțiuni, iar dacă nu sunteți de acord cu procesul-verbal, scrie „Nu sunt de acord”. Aceste obiecțiuni nu ajută la nimic ulterior. Detaliați motivul pentru care considerăți că nu ar trebui să fiți amendați contravențional, deoarece, în acest mod apărările în fața instanței vor fi mai bine primite.

Rugați o persoană care asistă să vă dea numărul de telefon pentru a îl putea chema ca martor. Procesel-verbal de constatare a contravenției se bucură de o prezumție relativă de legalitate, ceea ce înseamnă că aceasta poate fi răsturnată prin probe aduse de dumneavoastră. Cea mai temeinică probă în astfel de cazuri, și de mutle ori singura care poate fi administartă, este  proba testimonială prin audierea unui martor. Așadar, dacă cineva asistă la abuzul autorităților, nu ezitați să îl rugați să vă fie martor, mulți oameni acceptă fiind solidari.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.