Blog

Avocat Banci

Curtea Constitutionala a mai respins o serie de contestatii ale bancilor la legea Darii in Plata

Judecatorii au decis sa amane discutiile pentru celelalte puncte pentru 17 noiembrie. Motivarea magistratilor ar trebui sa apara luna viitoare.

Concret, in sedinta de joi, bancile au reclamat articolele 3, 8 si 10 ale legii 77 din 2016, adica darea in plata. Bancherii sustineau ca stingerea totala a unei datorii nu se poate face doar prin predarea bunului ipotecat. Judecatorii au decis ca se poate. Curtea a avut in total 700 de sesizari pe aceasta lege, aproape toate trimise de banci. O alta serie de plangeri va fi analizata pe 17 noiembrie. Dar judecatorii lasa de inteles ca cea mai importanta sedinta a fost cea data marti.

Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale: „Motivarea Curtii va veni pentru ca la prima decizie trebuie sa dam motivarea. Celelalte se vor adecva primei decizii ale noastre.”

Prima decizie a declarat constitutional articolul privind retroactivitatea, cu o conditie: sa se aplice principiul impreviziunii. Adica judecatorul sa constate ca a avut loc un dezechilibru de genul fluctuatiei valutare accentuate, intre momentul semnarii creditului si momentul darii in plata. Neconstitutionala a fost declarata o sintagmna care nu influenteaza in niciun fel eventualele dari in plata. Legea a intrat în vigoare pe 13 mai anul acesta, iar pana acum peste 4.000 de oameni au apelat la ea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top