Articole Juridice

Daca mor, in grija cui ramane minorul?

Întrucât virusul SARS-COVID 19 s-a arătat nemilos (numarul persoanelor decedate, doar la nivelul României, ajungând la 16.178), mulți părinți se întreabă cum se pot asigura că minorii lor vor fi îngrijiți de cineva din familia din care fac parte în situația în care viața le va fi curmată de acest virus.

            Astfel, pentru minorii lipsiti de îngrijire părintească, legiuitorul a reglementat tutela (o instituție de ocrotire a minorului).

Grosso Modo, ocrotirea minorului se realizează prin:

  • Părinți;
  • Instituirea tutelei;
  • Darea în plasament;
  • Alte măsuri de protecție prevazute de lege.

Odată cu instituirea tutelei în vederea ocrotirii minorului rămas fără îngrijire părintească, va fi numit un tutore care îl va reprezenta pe minorul sub 14 ani la incheierea actelor juridice și va încuviința actele pe care minorul cu vârsta între 14-18 ani le încheie.

Întrebarea cu care am fost abordați în ultimul timp de către părinți a fost aceasta:

„Pot eu, ca părinte, să aleg persoana care ar urma să aibă grijă de copil după decesul meu?”

Răspunsul este afirmativ. Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi tutore al copiilor săi.

Menționăm că acest înscris poate fi revocat oricând de catre părinte.

!!! Cu toate acestea, atragem atenția asupra noțiunilor, astfel încât să se realizeze deosebire dintre posibilitatea părintelui de a desemna un tutore și numirea tutorelui.

Astfel, părintele care exercită autoritatea părintească poate desemna persoana care urmează a fi numită tutore în modalitatea mai-sus arătată, însă numirea tutorelui se face de către instanța de tutelă, în camera de consiliu, prin încheiere definitivă.

Competența aparține instanței judecătoreşti în a cărei circumscripţie teritorială domiciliază minorul.

Instanța va fi investită cu o cerere prin care se va solicita dispunerea instituirii tutelei de către orice persoană fizică, sau organele administraţiei publice locale ori instituţiile de ocrotire care au luat cunoştinţă despre existenţa unui minor lipsit de îngrijire părintească, ca petent (solicitant) putând figura chiar persoana care urmează a fi numită tutore.

Dacă minorul a împlinit vârsta de 10 ani, ascultarea este obligatorie și va fi dispusă chiar din oficiu de către instanță.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *