Avocat Divort

Desfacerea casatoriei pe cale judiciara

Atunci cand ne gandim la o separare este necesar sa cunoastem care sunt motivele in baza carora instanta poate pronunta divortul. Astfel, motivele de divort prevazute de lege sunt urmatoarele:

  1. divort prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot.
  2. Atunci cand, din cauza unor motive justificate, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibile.

De exemplu, unul dintre soti incalca indatorirea de respect, fidelitate si sprijin moral.

  1. La cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani.

In acest caz, este de retinut faptul ca sotul care introduce cererea de divort in temeiul literei c) isi va asuma responsabilitatea pentru esecul casatoriei, iar instanta, dupa verificarea existentei si duratei despartirii in fapt, va pronunta divortul din culpa (vina) reclamantului (a celui care a introdus cererea).

Ca exceptie de la cele anterior mentionate, instanta va putea pronunta divortul fara a face mentiune despre culpa sotilor doar daca paratul se declara de acord cu divortul.

  1. La cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

In aceasta situatie, instanta va proceda la administrarea probelor privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav, urmand sa pronunte divortul fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.

Referitor la taxa judiciara de timbru pe care o reclama actiunea de divort, oferim urmatoarele lamuriri:

  • Pentru cererea de divort intemeiata pe lit.a) taxa este in valoare de 200 de lei
  • Pentru cererile de divort avand ca temei lit. b) sau c) taxa este in valoare de 100 de lei
  • Pentru divortul pronuntat in temeiul lit d), taxa este in valoare de 50 de lei.

!!! Valoarea taxei se poate mari in functie de celelalte capete de cerere din cuprinsul cererii de desfacere a casatoriei.

Odata lamurite motivele de divort, este necesar sa cunoastem efectele pe care divortul le va produce.

  • Numele de familie dupa casatorie

Instanta este obligata prin lege sa se pronunte asupra numelui pe care sotii il vor purta dupa divort.

Sotii pot opta pentru pastrarea numelui pe care l-au dobandit prin casatorie sau pot reveni la numele purtat anterior.

  • Dreptul la despagubiri: sotul nevinovat care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate solicita despagubiri din partea sotului vinovat
  • Obligatia de intretinere intre fostii soti inceteaza prin desfacerea casatoriei, insa daca sotul divortat se afla in nevoie din pricina unei incapacităti de munca survenite inainte de casatorie, in timpul casatoriei sau ivite in decurs de un an de la divort, poate beneficia de dreptul la intretinere.

! Obligatia de intretinere inceteaza prin recasatorirea sotului beneficiar al intretinerii.

  • Prestatia compensatorie

Daca divorțul se pronunta din culpa exclusiva a paratului, iar casatoria a durat cel putin 20 de ani, reclamantul poate beneficia de o prestatie care sa compenseze dezechilibrul pe care divortul l-ar determina in condițiile sale de viata.

Aceasta prestatie poate fi stabilita in bani ori in natura (uzufructul asupra unuor bunuri mobile sau imobile).

O alta obligatie instituită in sarcina instantei este aceea de a se pronunta din oficiu asupra exercitarii autoritatii parintesti, precum si asupra contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor minori.

Astfel, este de mentionat ca regula in materia exercitării autoritatii parintesti este aceea ca aceasta sa revina in comun ambilor parinti. Cu toate acestea, daca exista motive intemeiate, instanta poate decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de un singur parinte.

Cu privire la stabilirea locuintei copilului dupa divort, instanta va stabili, in lipsa intelegerii dintre parinti, ca aceasta sa fie la parintele cu care minorul a locuit in mod statornic. In situatia in care acesta a locuit cu ambii parinti, instanta va decide tinand cont de interesul superior al copilului.

Parintele separat de copil va avea dreptul de a pastra legaturi personale cu el, astfel incat se va stabili un program de vizita.

Actele necesare desfacerii casatoriei sunt: copie de pe buletin, copie de pe certificatul de casatorie si de pe certificatele copiilor minori.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.