Avocat Divort

Divort, pensie de intretinere – C.A.Dobrescu

In fapt, in dosarul nr. 14498/302/2017 s-a solicitat defacerea casatoriei din culpa exclusiva a  clientului nostru, mentinerea si dupa desfacerea casatoriei a numelui dobandit in timpul casatoriei si obligarea la plata unei pensii de intretinere  catre copilul rezultat din casatorie toate aceste aspecte fiind solicitate de catre reclamanta. La cererea reclamantei am formulat intampinare si cerere reconventionala prin care noi am solicitat desfacerea casatoriei din culpa comuna, am solicitat instantei sa nu ii permita reclamntei-parate sa isi pastreze numele dobandit in timpul casatoriei si am invocat exceptia lipsei calitatii procesual active a reclamantei-parate in a solicita obligarea paratului reclamant la plata unei pensii de intretinere in favoarea copilului rezultat din casatorie motivat de faptul ca, copilul avea 18 ani.

Trebuie stiut faptul ca, un parinte nu poate sa solicite in numele copilului major pensie de intretinere nici in cadrul porcesului de divort si nici pe cale separata deoarece parintele nu are calitate procesuala pasiva ci odata implinita varsta de 18 ani cel care poate sa solicite parintelui pensie de intertinere este numai copilul si numai daca face dovada ca este in continuarea studiilor insa numai pana la varsta de 26 de ani.

Prima instanta de judecata, a admis exceptia lipsei calitatii procesual-pasiva a reclamantei-parate pe capatul din cerere avand ca obiect obligarea la plata unei pensii de intretinere  catre copilul rezultat din casatorie. A admis in parte cererea principala si in parte si cererea reconventionala in sensul ca a dispus desfacerea casatoriei din culpa comuna si a permis reclamantei – parate sa pastreze numele dobandit in timpul casatoriei motivat de faprul ca, reclamanta-parata foloseste numele dobandit in timpul casatoriei la locul de munca si este imputernicita sa efectueze anumite sarcini cu acest nume.

Impotriva acestui capt din cerere am formulat apel si am solicitat instantei de judecata sa schimbe in parte sentinta atacata in sensul de a nu-i permite intimatei-reclamantei-parate sa isi pastreze numele dobandit in timpul casatoriei deoarece faptul ca aceasta foloseste numele dobandit in timpul casatoriei la munca si este imputernicita sa efectueze anumite sarcini cu acest nume nu constituie motive temeinice ( in lipsa acordului celuilalt sot).

Instanta de apel a admis apelul  :  ,, Tip solutie: Schimbat în parte
Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa apelată, în sensul că pârâta-reclamantă revine la numele anterior căsătoriei, respectiv „M „. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate. Obligă intimata la plata către apelant a sumei de 50 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, 06.09.2018. Document: Hotarâre  X/2018  06.09.2018”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.