Uncategorized

Divortul la notar

Sotii au posibilitatea de a solicita desfarcerea casatoriei si pe cale notariala indiferent de momentul in care a fost incheiata casatoria, indiferent daca sotii au sau nu copii minori. Pentru ca notarul sa poata constata desfacuta casatoria soţii trebui sa convina asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.

Notarul poate sa refuze desfacerea casatoriei in situatia in care sotii nu se inteleg pe toate aspectele desfacerii casatoriei sau in situatia in care exista minori daca in raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, in aceasta situatie sotii vor fi indemnati sa se adreseze instantei de judecata.

Pentru a putea fi desfacuta casatoria la notar, sotii perosnal sau pot fi reprezentaţi la notariat prin mandatar împuternicit cu procură autentică notarială sau prin avocat in baza imputernicirii avocatiale care este un inscris autentic, insa este important de retinut faptul ca, nu vor putea fi reprezentaţi şi la eliberarea certificatului de divorţ, după trecerea termenului de 30 de zile, fiind necesar să se prezinte personal la biroul notarial.

Sotii personal sau prin mandatar, trebuie sa depuna cererea de divort la notarul public, moment in care notarul o verifica si daca constata ca sunt indeplinite conditiile inregistreaza cererea si acorda un termen de 30 de zile.  Alaturi de cererea de divort vor trebui despuse si  actele de identitate ale celor doi soţi,  certificatele de naştere (în original sau copie legalizată), certificatul de căsătorie (în original).

Dupa trecerea celor 30 de zile de la inregistrarea cererii soţii se prezintă personal la notar, iar notarul public verifică dacă soţii stăruie să divorţeze şi dacă, în acest sens, consimţământul lor este liber şi neviciat.  Dacă soţii stăruie în divorţ, notarul public eliberează certificatul de divorţ fără să facă vreo menţiune cu privire la culpa soţilor.

  1. BOGDAN DOBRESCU

TEL: 0766883875

E-MAIL: office@avocatdobrescu.ro

www.avocatdobrescu.ro

 

Avocat Bogdan Dobrescu

Autor Avocat Bogdan Dobrescu

Specializat in domeniile de activitate: Drept Civil, Drept Bancar, Drept Penal, Drept Administrativ, Dreptul Muncii, Dreptul Familiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *