Blog

Avocat Drept Penal

Dosar administrat de C.A.Dobrescu – Contestatie privind durata procesului penal

In data de : 2015 s-a dispus prin ordonanta inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa avand ca temei legal art. 192 alin. 1 din Noul Cod de Proc. Penala, formandu-se astfel dosarul nr. X/P/2015

Organele de urmarire penala din dosarul penal X/P/2015, dupa ce au trecut aproape 2 ani de zile pentru ca, de la inceperea urmaririi penale, organele de urmarire penala din acest dosar au dispus sa efectueze demersurile necesare pentru a putea fi administrat unul dintre cele mai importante mijloace de proba din acel dosar si anume expertiza medico-legala desi aceasta fusese incuviintata din anul 2015.

Un alt aspect de mentionat este faptul ca, pe parcursul celor 3 ani, organele de urmarire penala au efectuat maxim 10 audieri, restul perioadei fiind de inactivitate inexplicabila. Vazand comportamentul acestora, am decis sa formulam contestatie privind durata procesului penal, formandu-se astfel dosarul 2001/180/2018.

         Statul are obligatia procedurala speciala de judecare a cauzei cu celeritate insa atunci cand procesul penal incepe la o perioada mare de timp de la faptele cercetate comportamentul autoritatiilor trebuie sa fie analizat  prin raportare la obligatia de judecare a cauzei cu celeritate.

In Noul Cod de Proc. Penala este reglementata in cadrul procedurilor speciale contestatia privind durata rezonabila a procesului penal, in vederea armonizarii standardelor nationale cu exigentele respectarii  dreptului la un proces echitabil, aceasta procedura fiind prevazuta de art. 488 ind 1 si urmatoarele din Noul Cod de Proc. Penala.

Conform art. 488 ind 1 alin. 2 din Noul Cod de Proc. Penala calitatea procesual activa de a formula o astfel de contestatie o poate avea: ,,  […] suspectul, inculpatul, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.”

Solutia instantei din acest dosar a fost : ,, In baza art. 488 indice 1 alin. 3 lit. a şi art. 488 indice 6 alin. 1 din C. proc. pen. admite contestaţia formulată de către petentul X. Stabileşte un termen de 3 luni în vederea finalizării urmăririi penale în dosarul nr. X/P/2015 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău şi un termen de 4 luni în care nu poate fi introdusă o nouă contestaţie privind durata procesului penal în acest dosar, termene care curg de la data comunicării prezentei hotărâri. În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 30.03.2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top