fbpx

Blog

Avocat Divort

Dosar castigat de C.A.Dobrescu – Exercitarea autorității parintesti de catre un singur parinte

Autoritatea parinteasca reprezinta ansamblul drepturilor si obligatiilor pe care parintii le au cu privire la copilului minor astfel incat acesta sa se dezvolte normal atat din punct de vedere fizic, cat si spiritual sau moral. Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti sunt subordonate prinicipiul interesului superior al copilului. Legea nu defineste acest principiu, fiind aproape imposibil de cuprins intr-o definitie toate aspectele ce trebuie avute in vedere atunci cand urmeaza a fi stabilita situatia unui copil minor, dat fiind si faptul ca fiecare caz prezinta particularitatile sale.

De regula, parintii exercita impreuna autoritatea parinteasca, insa exista si cazuri de exceptie cand, pentru motive intemeiate, instanta de judecata stabileste aceasta prerogativa in sarcina unui singur parinte. Astfel, in situatia minorului rezultat din afara casatoriei si cu filiatia stabilita fata de ambii parintii, dar care a fost crescut si educat numai de catre un parinte, instanta de judecata poate hotari ca execrcitarea autoritatii parintesti sa se faca de catre parintele care s-a ingrijit de copilul minor, tinand cont si de locuinta minorului la data respectiva.

In acest sens, s-a pronuntat si Judecatoria Sectorului 5 Bucuresti intr-o cauza recenta, stabilind ca locuinta minorului sa fie stabilita la domiciliul mamei, iar autoritatea părinteasca sa fie exercitata in mod exclusiv de către mama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top