fbpx

Blog

Avocat Vicii Ascunse Imobil

DOSAR CASTIGAT DE C.A.DOBRESCU – VICIILE ASCUNSE ALE UNUI IMOBIL – PROCEDURA DE URMAT IN CAZUL DESCOPERIRII ACESTORA

Una dintre principalele obligatii stabilite de legiuitor in sarcina vanzatorului, ca urmare a incheierii unui contract de vanzare-cumparare, consta in garantarea cumparatorului pentru viciile ascunse ale bunului. Aceasta garantie este datorata in temeiul legii, ceea ce inseamna ca partile nu trebuie sa o prevada in mod expres in contractul de vanzare pentru ca ea sa-si produca efectele.

Potrivit art. 1707 din Noul Cod Civil viciile ascunse sunt acelea care fac bunul vândut impropriu întrebuințării la care este destinat sau care îi micșorează în asemenea măsură întrebuințarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preț mai mic.

Vânzătorul trebuie sa-l asigure pe cumparator ca bunul vandut corespunde calitatilor convenite la incheierea contractului, ca este lipsit de defecte fizice, ca este in stare buna de functionare si ca poate fi utilizat potrivit destinatiei sale. Aceasta garantie isi dovedeste utilitatea in special in cazul vanzarii de imobile (constructii) intrucat cumparatorul nu ar avea posibilitatea sa descopere la momentul predarii, fara asistenta de specialitate, eventualele nereguli cu privire la structura, instalatii sau calitatea materialelor utilizate.

Cumparatorul care a descoperit viciile ascunse ale bunului trebuie sa le aduca la cunostinta vanzatorului intr-un termen rezonabil potrivit cu imprejurile. Astfel, in situatia in care cumparatorul, dupa achizitionarea imobilului, constata ca acesta este impropriu intrebuintarii, are obligatia de a aduce la cunostinta vanzatorului toate neregulile constatate, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a cere rezolutiunea vanzarii. Ca exceptie, daca vanzatorul cunostea viciile bunului vandut, rezolutiunea contractului poate opera chiar si in situatia in care cumparatorul nu i le-a comunicat intr-un termen rezonabil.

Daca viciile bunului imobil nu au fost remediate de vanzator, cumparatorul are de ales intre a cere rezolutiunea contractului de vanzare si reducerea corespunzatoare a pretului. Termenul in care cumparatorul este indreptatit sa promoveze una dintre cel doua actiuni este de 3 ani si incepe sa curga dupa 3 ani de la data predarii constructiei.

 

Informații suplimentare despre soluția dată de o instanță de judecată într-un dosar având ca obiect “obligații de a face”, constand in angajarea raspunderii vanzatorului pentru vicii ascunse: Dosar nr. 32482/4/2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top