In cazul in care activitatile vecinilor va deranjeaza, trebuie sa stiti ca exista masuri pe care le puteti lua, astfel incat sa incetateze neplacerile create de acestea.
In acest sens, Legea 61/1991 privind sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice reglementeaza toate aceste nereguli si prevede sanctiuni de ordin contraventional.
Astfel, legea prevede ca pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică necesar desfăşurării normale a activităţii economice şi social-culturale şi promovarea unor relaţii civilizate în viaţa cotidiană, cetăţenii sunt obligaţi să aibă un comportament civic, moral şi responsabil, în spiritul legilor ţării şi al normelor de convieţuire socială.
De asemenea, este important de retinut faptul ca tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora, constituie contraventie si este sanctionata potrivit dispozitiilor legale.
Tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă este prevazuta, de asemenea, ca fiind o contraventie.
Aceste contraventii se sanctioneaza, potrivit legislatiei in vigoare, cu amendă in cuantum de 500 lei pana la 1.500 lei, si, totodata, in cazul repetării contravenţiilor se poate dispune măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.
Astfel, in primul rand, pentru stoparea tuturor acestor incidente zgomotoase, puteti recurge la o rezolvare a situatiei pe cale amiabila. Pentru acestea, ar fi necesar sa recurgeti la anuntarea celui in cauza, printr-o notificare scrisa, in care puteti sa-i solicitati sa recurga la unele masuri prin care sa reduca zgomotele produse de aparatele, masinariile pe care acesta le detine.
De asemenea, este important sa-i aduceti la cunostinta, efectele negative pe care sunteti nevoiti sa le suportati, dar si demersurile legale pe care le puteti parcurge, in cazul in care situatia nu poate fi rezolvata pe cale amiabila.
In cazul in care nu se vor lua masuri, ori masurile luate sunt ineficiente si insuficiente, puteti apela la organele abilitate in vederea rezolvarii acestor probleme, prin tragerea la raspundere a persoanelor in cauza si aplicarea unor sanctiuni contraventionale.
In ipoteza in care, nici pe aceasta cale, zgomotele nu inceteaza sa apara, va aducem la cunostinta ca puteti intenta un proces impotriva celui care va creeaza prejudicii, solicitand obligarea acestuia atat la despagubiri de ordin moral, cat si obligarea la luarea unor masuri care sa reduca, in mod semnificativ, zgomotele produse de catre aparatele folosite in exercitarea activitatii.