Furtul in noul cod penal roman
Majoritatea celor ce ne-au contactat in ultima perioada au avut intrebari legate de posibilitatea recalcularii pedepselor in vederea reducerii, ori in speranta obtinerii unei liberari conditionate. Mass-media a furnizat inca de la intrarea in vigoare a codului penal si a celui de procedura penala o stare de panica, sugerand in nenumarate randuri ca noile coduri sunt mai blande si ca foarte multi infractori vor beneficia de liberari ori schimbari ale pedepselor in virtutea legii mai favorabile. Altfel spus, daca pana acum oamenii nu prea cunoasteau „legea penala mai favorabila”, acum, din ce in ce mai multi romani au cate o nelamurire in acest sens.
In speranta ca vom oferi un raspuns cat mai cuprinzator si usor de inteles, vom incerca sa explicam cum functioneaza aplicarea legii mai favorabile in cazul unora dintre cele mai intalnite infractiuni in societatea romaneasca impotriva patrimoniului, mai precis: furtul si furtul calificat.
In vechea reglementare, furtul reprezenta luarea unui bun mobil din posesia ori detentia unei alte persoane, fara consimtamantul acesteia, in scopul insusirii pe nedrept. In cazul vehiculelor, tot furt era si luarea acestuia in scopul de a-l folosi, nu de a si-l insusi (furt de folosinta). Pedeapsa pentru furtul simplu era stabilita de legiuitor intre 1-12 ani inchisoare.
Vizualizeaza articolul integral aici: www.avocatura.com