Avocat Divort

Iesirea din Romania a copiilor Romani minori

Circulatia cetatenilor romani in strainatate este reglementata de Legea 248/2005.

Potrivit art. 30 din Legea 248/2005, organele politiei de frontiera vor permite iesirea din Romania a minorilor numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in situatia in care fie minorii sunt insotiti de ambi parinti, fie calatoresc impreuna cu unul dintre parinti.

In privinta celei de-a doua situatii, este imperios necesar sa cunoasteti faptul ca parintele insotitor trebuie sa prezinta declaratia notariala autentica prin care celalalt parinte isi exprima acordul cu privire la iesirea din tara a copilului lor minor.

In cazul in care celalalt parinte este decedat, parintele insotitor va face dovada decesului prin prezentarea certificatului de deces, a hotararii judecatoresti definitive de declarare a mortii ori prin comunicarea oficiala din partea misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale României în strainatate.

De asemenea, declaratia notariala va fi solicitata spre verificare de politia de frontiera si in cazul in care parintii minorului au divortat, insa continua sa exercite in comun autoritatea parinteasca.

De retinut este ca declaratia nu poate fi intocmita pentru o perioada nedeterminata, legiuitorul stabilind ca declaratia poate fi data pentru o perioada care nu poate depasi 3 ani. Totodata, precizam ca minorul care nu a implinit varsta de 14 ani va putea iesi din tara doar in baza prezentarii pasaportului.

In practica exista numeroase cazuri in care parintele refuza sa isi dea acordul cu privire la iesirea din tara a copilului sau minor, caz in care parintele „insotitor” poate efectua urmatoarele demersuri:

  • Transmite celuilalt parinte o notificare prin intermediul avocatului; notificare prin care i se solicita ca, intr-un termen scurt, sa remita declaratia notariala pentru iesirea minorului din tara;

Prin aceasta modalitate, parintele va incearca sa solutioneze amiabil neintelegerea survenita.

  • Daca parintele continua sa se opuna in mod nejustificat, se va face aplicabilitate 18 din Legea Legea 272/2004, potrivit caruia neintelegerea dintre parinti cu privire la exprimarea acordului va fi solutionata de catre instanta de judecata.

Astfel, se poate solicita suplinirea acordului parintelui pentru deplasarea in strainatate pe calea ordonantei presedintiala, prevazuta prin dispozitiile art. 997-1002 C. proc. Civ.

Cererea de ordonanta presedintiala se va depune la judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul sau resedinta minorul. In cuprinsul cererii se va preciza tara de destinatie si perioada pentru care se solicita deplasarea minorului in strainatate.

Ordonanta presedintiala este o procedura speciala, astfel ca parintele care solicita suplinirea acordului celuilalt parinte va trebui sa dovedeasca indeplinirea conditiilor de admisibilitate, respectiv:

  • Caracterul urgent al masurii cu privire la care se solicita suplinirea;
  • Vremelnicia (masura pe care instanta o va dispune cu privire la minor va produce efecte pentru o perioada scurta de timp);
  • Neprejudecarea fondului (măsura solicitată netrebuind să aducă atingere fondului raporturilor litigioase dintre părţi, ce vor fi tranşate în procesul deschis pe calea dreptului comun)
  • Aparenta dreptului.

Datorita particularitatilor fiecarui caz, se recomanda asistenta unui avocat pentru intreprinderea unui astfel de demers juridic.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.