Blog

Articole Juridice

Legea conversiei – punct si de la capat

* Zamfir: „Deputaţii vor cere retrimiterea Legii conversiei la comisii”
* Proiectul legislativ urmează să primească votul final mâine
* Debitorii ne-au trimis o scrisoare deschisă adresată liderilor politici

Deputaţii urmează să solicite, astăzi, în şedinţa de plen de după-amiază, retrimiterea în comisiile de specialitate a proiectului de lege privind conversia la cursul istoric a creditelor contractate în franci elveţieni (CHF), ne-a spus deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir.
Iniţiativa legislativă ar fi trebuit să primească votul final încă de săptămâna trecută, după ce textul a fost aprobat de membrii comisiilor juridică şi de buget.
Domnul Zamfir ne-a precizat: „Luni (n.r. astăzi), la şedinţa plenului de după-amiază, va fi solicitată retrimiterea legii (n.r. conversiei) la comisii, pentru modificarea raportului deja încheiat. Va fi reanalizată legea într-o şedinţă reunită a celor două comisii, tot astăzi, după care va fi refăcut raportul, astfel încât să fie eliminat plafonul de 250.000 de CHF stabilit săptămâna trecută ca valoare maximă pe care ar trebui să o aibă creditele ce intră sub auspiciile legii.
Mâine, legea va intra la vot final, în plenul Camerei”.
În opinia lui Daniel Zamfir, proiectul legislativ privind conversia creditelor în CHF ar trebui să fie pus primul pe ordinea de zi a şedinţei. „Dacă această lege este prioritară, atunci consider că ar trebui să fie prima pe ordinea de zi. Nu să o amestecăm cu tot felul de moţiuni”, susţine domnul Zamfir.
Ultima variantă a textului de lege prevede şi plafonul menţionat mai sus. În comisiile reunite de săptămâna trecută, fusese introdus şi un grad de îndatorare de minim 50% al debitorilor, însă acesta a fost eliminat ulterior.
Împrumutaţii în franci elveţieni ne-au trimis o scrisoare deschisă adresată deputaţilor Alina Gorghiu, liderul PNL şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, prin care solicită adoptarea acestei legi în plenul de mâine, pentru rezolvarea situaţiei dificile în care debitorii se află încă de acum aproape doi ani, de când pragul de 1,2 CHF/euro impus de Banca Centrală a Elveţiei în 2011 a fost ridicat, moneda elveţiană explodând în mod neaşteptat.
Printre altele, reprezentanţii Grupului Clienţilor cu credite în CHF (GCCC) scriu: „Încrederea în promisiunile de rezolvare a problemelor noastre este zdruncinată, iar răbdarea noastră a ajuns la sfârşit. Vom gira cu încredere, pentru o ultimă oară, promisiunile dumneavoastră în calitate de lideri ai partidelor majoritare din România”.
Redăm, în mod integral, scrisoarea GCCC către cei doi parlamentari.

„Stimată doamnă Preşedinte Alina Gorghiu, stimate domnule Preşedinte Liviu Dragnea,
Ne aflăm într-un moment extrem de important pentru noi, cetăţenii români care am picat în capcana practicilor comerciale înşelătoare ale băncilor ce au acordat credite în franci elveţieni (CHF). Suntem în punctul în care, prin autoritatea dumneavoastră, nedreptatea suferită de noi timp de zece ani de zile poate fi înlăturată, iar demnitatea noastră de cetăţeni ai României poate fi redată.
Deşi am avut câţiva (foarte puţini) temerari alături de noi în lupta aceasta (precum domnul profesor Gheorghe Piperea sau asociaţiile de protecţie şi consiliere a consumatorilor de servicii financiare AURSF, Parakletos, ACCBAR), nu ne-am fi aflat în acest punct important fără ajutorul unor reprezentanţi ai clasei politice. Doamna Ana Birchall, deputat PSD, este unul dintre aceştia, fiind în ultimii doi ani mereu dispusă să lupte pentru cauza noastră, a împrumutaţilor în CHF. La fel domnul deputat PNL Daniel Cătălin Zamfir, care a dus lupta debitorilor în CHF şi pentru proiectul Legii Dării în Plată, susţinut de colegii care au semnat proiectul de lege. Doi deputaţi, din partide diferite, la care am găsit înţelegere, suport, sprijin, deschidere, dialog. Chiar dacă au existat şi momente în care opiniile noastre au fost diferite, de-a lungul timpului aceşti doi politicieni, oameni în primul rând, ne-au demonstrat tot suportul şi buna intenţie faţă de rezolvarea situaţiei noastre. Şi aceasta este atitudinea pe care cetăţenii o aşteaptă de la reprezentanţii lor în Parlamentul României.
Stimată doamnă Preşedinte Alina Gorghiu, stimate domnule Preşedinte Liviu Dragnea, ne aflăm într-un moment extrem de important şi pentru partidele pe care le conduceţi. Este momentul adevărului, momentul în care noi, debitorii în CHF, vom afla dacă ne putem considera protejaţi şi reprezentaţi de partidele pe care le conduceţi.
După ce am aşteptat timp de doi ani o soluţionare a problemei noastre de către reprezentanţii noştri din Parlamentul României, zilele trecute am trecut prin momente frustrante în care discuţiile din comisiile Camerei Deputaţilor pe tema Legii Conversiei au fost oprite pentru evenimente care nu au avut loc în fapt, momente în care am avut promisiunea partidelor pe care le conduceţi că legea va intra la vot şi, totuşi, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, când în sfârşit legea este discutată în Comisiile Camerei Deputaţilor, sunt introduse amendamente care nu fac decât să prelungească abuzul la care am fost supuşi de sistemul bancar.
Este uşor de înţeles că încrederea în promisiunile de rezolvare a problemelor noastre este zdruncinată, iar răbdarea noastră a ajuns la sfârşit.
Vom gira cu încredere, pentru o ultimă oară, promisiunile dumneavoastră în calitate de lideri al partidelor majoritare din România. Acelea de a soluţiona definitiv problema noastră, în forma solicitată de către reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Aşa cum ne-aţi lansat invitaţia zilele acestea, vom îndrăzni, încă o dată, să avem încredere în promisiunile dumneavoastră, doamnă Gorghiu, domnule Dragnea – încredere că nu vom constata după şedinţa de marţi, 18 octombrie, că rezolvarea problemei noastre a fost, din nou, amânată. Încredere că vieţile cetăţenilor României, ale copiilor lor, ale familiilor lor, sunt mai presus de moţiuni de cenzură, disensiuni între partide pe alte subiecte sau jocuri politice.
Noi vom fi pe baricade, pregătiţi să recunoaştem public că aţi făcut un efort zilele acestea şi v-aţi ţinut de promisiune. Şi că ne-aţi salvat familiile prin acest gest.
Pentru noi este acum ori niciodată. Iar dacă nu va fi acum, ne rezervăm dreptul să nu mai credem în coincidenţe, erori de procedură sau lacune de comunicare, ci în buna-ştiinţă a fiecărei acţiuni a partidelor dumneavoastră şi vă garantăm că vom sancţiona public ambele formaţiuni politice, prin toate mijloacele care ne stau la îndemână.
Stimată doamnă Preşedinte Alina Gorghiu, stimate domnule Preşedinte Liviu Dragnea, soarta familiilor noastre stă în acţiunile de săptămâna viitoare (n.r. săptămâna aceasta) ale membrilor PNL şi PSD. Nu vă jucaţi cu vieţile noastre!
Cu stimă,
Grupul Clienţilor cu Credite
în CHF – GCCC, prin coordonatorii
Cristian Dan
Adriana Necula
Anca Spanu
Ion Robu
Dorin Tănase”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top