Uncategorized

Ministerul Justitiei a lansat o campanie de informare privind pedepsele aplicate in aceasta perioada

Ministerul Justiţiei (MJ) a lansat o campanie de informare cu privire la pedepsele aplicabile în cazul infracţiunilor săvârşite în timpul stării de urgenţă. Astfel, se atrage atenţia că încălcarea legislaţiei penale în această perioadă se pedepseşte mai aspru.

 

Campania de informare este intitulată Toleranţă zero faţă de infracţiuni!, iar un ghid în acest sens poate fi descărcat de pe site-ul MJ.

 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut procurorilor, luni, toleranţă zero faţă de infractori, având un mesaj ferm şi pentru cetăţeni: “Fie respectaţi legea, fie o veţi simţi!” – detalii, aici.

 

Codul penal a fost modificat prin ordonanţă de urgenţă. Modificările au înăsprit pedepsele aplicate celor ce comit infracţiuni în contextul stării de urgenţă (o analiză adusă modificărilor din legislaţia penală este disponibilă aici).

 

Potrivit legislaţiei penale, comiterea unei infracţiuni de către o persoană care profită de situaţia prilejuită de o calamitate, de starea de asediu sau starea de urgenţă reprezintă o circumstanţă agravantă, caz în care se poate aplica pedeapa maximă.

 

Mai mult de atât, Codul penal actual stabileşte că, atunci când pedeapsa maximă nu este suficientă, în cazul închisorii se mai poate adăuga un spor de până la doi ani, iar în cazul amenzii se mai poate aplica un spor de cel mult o treime din maxim.

 

Potrivit Ministerului de Interne, până miercuri au fost întocmite 167 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi alte patru dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, pentru fals în declaraţii. În plus, poliţiştii şi jandarmii au aplicat 1.336 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Sursa Monitorul Justitiei

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.