fbpx

Blog

Avocat Divort

Ordine de protectie 2019

Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementate modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia.

Astfel, la sfârșitul anului trecut a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Muncii și Justiției Sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști. Acest ordin de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există riscul iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, de exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil. Cu ocazia intervenţiei, poliţiştii evaluează situaţia pe baza formularului de evaluare a riscului, ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top