Avocat Divort

Pasii de urmat in procedura divortului 2022

Întemeiera unei familii prin căsătorie este o dorință, dar și un obiectiv pe care majoritatea persoanelor, în zilele noastre, doresc să îl îndeplinească. Din păcate, nu toate căsătoriile rezistă timpului și din acest motiv, ne confruntăm frecvent cu întrebarea: ”Ce pași ar trebui să urmez în cazul unui divorț?”

Termenul de ”divorț” nu este străin nici cititorului obișnuit, și cu atât mai puțin practicienilor în drept, de aceea prin acest articol ne-am propus să oferim o viziune de ansamblu a procedurii.

  1. De principiu, desfacerea căsătoriei poate avea loc pe cale judiciară, administrativă sau prin procedură notarială. În cele ce urmează, ne vom îndrepta atenția către un caz particular și anume divorțul pronunțat de instanță, atunci când judecătorul stabilește culpa unuia dintre soți în destrămarea căsătoriei, din care a rezultat și un minor.
  2. Soțul reclamant se va adresa judecătoriei din circumscripția căreia se află ultima locuință comună a soților cu o cerere de chemare în judecată. La rândul său, soțul pârât poate formula întâmpinare prin care să își prezinte propria viziune asupra situației de fapt, poate propune probe și își poate formula o apărare. În fața instanței, părțile se prezintă personal, mai puțin în situații excepționale, ca de exemplu din motive medicale, când acestea vor fi reprezentate de avocat.
  3. Un aspect de mare interes pe care părțile doresc să îl cunoască în cadrul unui proces, este cel legat de taxe judiciare. OUG nr.80/2013 ne răspunde la întrebare, prin simpla citire a art. 15 lit. b), conform căruia: ”pentru cererea de divorț întemeiată pe prevederile art. 373 NCC lit. b)divorțul poate avea loc atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă și c)divorțul poate avea loc la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani , taxa este de 100 lei”.
  4. Cererea de divorț trebuie să cuprindă datele de identificare ale părților, informații cu privire la domiciliu, datele de identificare ale avocatului/reprezentantului, dacă este cazul, precum și obiectul și valoarea cererii. Totodată, reclamantul va trebui să indice motivele de fapt și de drept pe care se întemeiază și să propună probe concludente. În mod particular, cererea va trebui să cuprindă și numele minorului.
  5. Ce vom putea cere ? Având în vedere că în această situație de fapt, un actor important este minorul, va trebui ca interesul lui să primeze, de aceea, instanța se va pronunța asupra exercitării autorității părintești, adică, în grija cui va fi minorul? Sunt situații în care autoritatea este exercitată în comun, de ambii părinți sau numai de unul dintre aceștia. Apoi, un aspect foarte important îl reprezintă cheltuielile de creștere și educare, pensie alimentară și nu în ultimul rând, alături de ce părinte va locui copilul și care este programul de vizită al celuilalt părinte. Un aspect important de știut de către cei mai puțin inițați în tainele dreptului, este faptul că nerespectarea programului de vizită poate reprezenta infracțiune dacă sunt îndeplinite toate condițiile constitutive ale acesteia, aici referindu-ne la infracțiunea de Nerespecatrea hotărârilor judecătorești, art. 287 CP sau chiar la infracțiunea de Lipsire de libertate în mod ilegal, art. 205 CP.
  6. În raporturile dintre soți, instanța se va pronunța, printre altele, cu privire la numele pe care aceștia îl vor avea după divorț, eventuale despăgubiri pe care soții și le datorează ca urmare a prejudiciilor suferite, acestea pot fi materiale, dar și morale, și nu în ultimul rând, cu privire la regimul matrimonial.
  7. Odată pornit procesul, un aspect foarte important pe care părțile trebuie să îl cunoască este faptul că la întrebarea: ”Cât durează ?”, avocatul nu îi poate oferi un răspuns promt, la care probabil el se așteaptă. Un proces de divorț se poate întinde pe o durață de câteva luni sau chiar ani. Cu toate acestea, judecatorul, în virtutea rolului activ, are îndatorirea de a încerca împăcarea părților, iar deznodământul poate fi și unul fericit.
  8. În cadrul procedurii de divorț, dacă apreciază necesar, instanța poate pronunța și o ordonanță președințială, în care, părțile să beneficieze de aplicarea unor măsuri mult mai rapid decât cele definitive, care se vor pronunța prin hotărâre. Ne referim aici la cele legate de stabilirea domiciliului minorului, cheltuieli de creștere șamd. De la pronunțare, hotărârea este opozabilă atât soților, cât și terților.

     În speranța că am oferit o imagine plăcută asupra pocedurii anevoioase prin care trebuie să treacă soții în cadrul divorțului, încheiem într-o notă umoristică și anume că: Nu vedem niciun sens al căsătoriei atât timp cât există divorțul. 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.