Blog

Avocat Asociatie de Proprietari

Procedura de urmat in cazul in care asociația de proprietari nu-si respecta obligatia de informare

Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari consacra in mod expres dreptul tuturor proprietarilor din condominiu de a lua cunostinta de activitatea și documentele asociației. Astfel, prin intermediul unei notificări scrise adresate asociatiei, orice proprietar poate avea acces la aceste informații. Însă exista si situatii in care asociatia de proprietari isi neglijeaza in mod abuziv aceasta obligatie, determinand cauzarea unor prejudicii de ordin patrimonial sau nepatrimonial proprietarilor in cauza.
In situatia in care orice incercare de comunicare/solicitare adresata organelor de conducere ale asociatiei  este intampinata de un refuz absolut, ferm si categoric, fara ca acesta sa fie insotit de vreo explicatie sau vreo justificare, ci, mai degraba de o atitudine sfidatoare si lipsita de respect, proprietarului i se recunoaste dreptul de a apela la concursul instantei de judecata.

            Asadar, proprietarii interesati pot obține o hotărâre judecătoreasca prin intermediul căreia asociația să fie constrânsă  la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de lege. În acest caz, proprietarul prejudiciat trebuie sa facă dovada faptului că asociația nu și-a îndeplinit obligațiile de informare stabilite de lege, iar odată stabilit acest aspect instanța de judecată poate lua toate măsurile ce se impun în cauză astfel încât dreptul proprietarilor la informare să fie respectat.

 

Informații suplimentare despre soluția dată de o instanță de judecată într-un dosar având ca obiect “obligații de a face” stabilite în sarcina asociațiilor de proprietari:  Dosar nr. 17129/302/2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now Button
Sidebar Scroll To Top