Legislația actuală reglementează următoarele modalități de desfacere a căsătoriei, fiecare prezentând în parte avantaje și dezavantaje:
- pe cale administrativă, în fața ofițerului de stare civilă;
- pe cale notarială, în fața notarului public;
- pe cale judiciară, în fața instanței de judecată;
Primele două modalități reprezintă alternative accesibile și eficiente pentru persoanele care consimt la desfacerea căsătoriei și convin asupra soluționării pe cale amiabilă a tuturor celorlalte aspecte. Procedura de urmat în cazul acestora este mult mai simplă în comparație cu desfacerea căsătoriei pe cale judiciară și, totodată, mai puțin costisitoare.
Desfacerea căsătoriei pe cale judiciară este modalitatea folosită cel mai des în practică atunci când relațiile dintre soţi sunt atât de vătămate încât nu mai este posibilă continuarea căsătoriei. Cauzele pot fi diverse: acte de violenţă fizică/verbală, separaţia în fapt, infidelitatea conjugală, abandon de familie, alcoolism etc. În aceste situații, soțul care a introdus cererea de chemare în judecată trebuie să dovedească faptul că relațiile dintre cei doi au fost grav afectate de conduita celuilalt soț și că deși s-a încercat remedierea problemelor de cuplu, acest lucru nu a fost posibil.
Informații suplimentare despre soluția dată de o instanță de judecată într-un dosar având ca obiect desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a unuia dintre soți: Dosar nr. 5690/302/2017