REABILITAREA
- Cauza care inlatura consecintele condamnarii –
Reabilitarea reprezinta cauza care inlatura consecintele condamnarii ce implica stergerea condamnarii din cazierul judiciar.
Reabilitarea poate avea loc in doua moduri: – de drept
– reabilitare judecatoreasca
Reabilitarea de drept are loc in cazul condamnarii la pedeapsa amenzii, la pedeapsa inchisorii care nu depaseste 2 ani sau la pedeapsa inchisorii a carei executare a fost suspendata sub supraveghere, daca in decurs de 3 ani condamnatul nu a savarsit o alta infractiune.
Din economia dispozitiilor legale, deducem urmatoarele conditii privind reabilitarea de drept:
- Condamnarea sa fie dispusa pentru o fapta penala avand o gravitate redusa
- De la executarea condamnarii sa treaca un termen expres prevazut de lege ( 3 ani)
- Condamnatul sa manifeste o conduita prin care sa demonstreze ca si-a revizuit comportamentul (sa nu savarseasca alta infractiune)
Astfel, reabilitarea se intemeieza pe principiul conform caruia orice condamnat se poate indrepta si se poate integra in societate, indiferent de condamnarea suferita si indiferent de infractiunea care a atras respectiva condamnare.
Reabilitarea judecatoreasca se acorda de catre instanta la cererea fostului condamnat dupa verificarea prealabila a indeplinirii unor conditii.
Termenele privind reabilitarea judecatoreasca difera in functie de pedeapsa aplicata, anume:
- a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;
- b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
- c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
- d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.
Pentru ca instanta sa admita cererea de reabilitare judecatoreasca este necesar ca persoana condamnata sa nu fi savarsit o alta infractiune in termenul de reabilitare, sa achite cheltuielile de judecata si sa isi indeplineasca obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare.
Recent, am obtinut pentru unul dintre clientii nostri o sentinta prin care sa instanta a constatat intervenita reabilitarea de drept, astfel incat fostul condamnat sa poata fi reintegrat in societate.