Casatoria este definite de catre Codul Civil ca uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata in conditiile legii.
Prin incheierea valabila a casatoriei intre soti se nasc drepturi si obligatii cu caracter patrimonial si caracter nepatrimonial.
Noul Cod Civil prevede, cu caracter de noutate ca viitorii soti pot opta intre trei regimuri matrimoniale : comunitatea legala, care constituie regula, regim care se aplica ori de cate ori sotii nu aleg regimul separatiei de bunuri sau comunitatea conventionala. Astfel, spre deosebire de Vechiul Cod al Familiei, se ofera posibilitatea persoanelor de a alege regimul aplicabil bunurilor care vor fi dobandite in timpul casatoriei. Cu toate acestea, dispozitiile cu privire la regimul matrimonial in general, sunt pe deplin aplicabile indiferent de regimul matrimonial ales.
Optiunea pentru regimul separatiei de bunuri se realizeaza prin incheierea unei conventii matrimoniale in forma autentica notariala care se inscrie in Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale administrat de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare dintre soti este proprietar exclusive in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.
In privinta datoriilor fiecare sot va raspunde pentru datoriile pe care si le-a asumat. Cu toate acestea, sotii vor raspunde impreuna pentru obligatiile asumate de oricare dintre ei pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor.
Exista posibilitatea ca sotii sa achizitioneze impreuna bunuri in timpul regimului matrimonial, cu privire la aceste bunuri existand un drept de proprietate comuna de cote-parti.