Ajutorul public judiciar se acordă de către stat în beneficiul persoanelor aflate în nevoie, care nu-și permit costurile necesare derulării unui proces. Prin intermediul acestuia se asigură atât dreptul la un proces echitabil, cât și respectarea principiului egalității în fața legii.
Orice persoană are dreptul de a beneficia de ajutor public judiciar în condițiile în care nu poate suporta costurile unui proces sau în situația în care necesită consultații juridice pentru apărarea unor drepturi sau interese legitime. Astfel, în cazul în care o persoană înregistrează un venit lunar mai mic și se află în imposibilitate de a plăti suma de bani datorată cu titlu de taxă judiciară, iar acțiunea formulată în dosar este singura modalitate prin care se poate obține repararea prejudiciului suferit, instanța poate dispune ca persoana respectivă să beneficieze de ajutor public judiciar.
Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
- plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales;
- plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;
- plata onorariului executorului judecătoresc;
- scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Mai multe informatii: Dosar nr. 13295/299/2018