Avocat Divort

Testul ADN pentru copilul nascut in timpul casatoriei

În mod constant ne întâlnim cu diferite spețe ce aparțin dreptului familiei, una dintre cele mai recente fiind aceea a unei cliente care dorește să răstoarne prezumția de paternitate recunoscută de lege soțului ei.

Astfel, pe fondul unor neînțelegeri familiale, mama a hotărât să părăsească domiciliul conjugal și să se stabilească într-un alt oraș. Cu această ocazie, mama a început o relație de concubinaj care în prezent datează de aproximativ 2 ani, perioadă în care a fost despărțită în fapt de soțul ei.

Din această relație de concubinaj a rezultat un copil care, fiind conceput și născut în timpul căsătoriei mamei, este prezumat a fi copilul soțului mamei. În consecință, în Registrul de Stare Civilă, la rubrica „tatăl”, este menționat numele soțului mamei, și nu al tatălui biologic, adică al concubinului acesteia.

În acest sens, mama dorește constatarea faptului că soțul ei nu este tatăl biologic al copilului, iar pentru a se răsturna această prezumție de paternitate a fost necesară introducerea unei acțiuni în tăgada paternității.

Aspecte juridice 

Dispozițiile art. 414 alin. (1) din Codul civil reglementează prezumția de paternitate, coform căreia „Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei îl are ca tată pe soțul mamei”.

Astfel,  paternitatea copilului din căsătorie poate fi înlăturată doar printr-o hotărâre judecătorească prin care să se constate că soțul mamei nu este tatăl copilului născut sau conceput în timpul căsătoriei. Trebuie menționat faptul că nu este posibilă înlăturarea prezumției de paternitate prin simpla negare a acesteia manifestată de către soțul mamei.

Astfel, prezumția de paternitate este una relativă ce poate fi răsturnată în cadrul unei acțiuni în tăgada paternității. Scopul acestei acțiuni este constatarea faptului că este imposibil ca soțul mamei să fie tatăl biologic al copilului născut sau conceput în timpul căsătoriei.

Cine poate porni acțiunea în tăgada paternității?

Acțiunea în tăgada paternității poate fi pornită, în primul rând, de soțul mamei. Ceilalți titulari ai dreptului de a tăgădui paternitatea sunt mama, tatăl biologic și copilul. Trebuie menționat faptul că, această acțiune poate fi pornită sau continuată și de moștenitorii persoanelor menționate anterior.

Care este termenul în care se poate introduce acțiunea în tăgada paternității?

În ceea ce privește termenul în care titularii pot introduce acțiunea în tăgada paternității, acesta este un termen de prescripție al cărui durată și moment din care începe să curgă variază, astfel:

  • Soțul mamei poate introduce acțiunea în tăgada paternității într-un termen de 3 ani.

În acest sens, termenul curge fie de la momentul la care tatăl a cunoscut că este prezumat ca fiind tatăl copilului știind că acest lucru este de fapt imposibil, fie de la momentul la care a aflat că nu este tatăl copilului, mai precis că prezumția de paternitate nu corespunde realității.

  • Mama copilului poate introduce acțiune în tăgada paternității tot în termen de 3 ani, însă acest termen curge de la momentul nașterii copilului.
  • Persoana care pretinde că este tatăl biologic al copilului poate tăgădui paternitatea oricând în timpul veții, dreptul de a exercita acțiunea fiind imprescriptibil pentru acesta.
  • De asemenea, dreptul de a introduce acțiunea în tăgada paternității recunoscut copilului este imprescriptibil, cu mențiunea că până la împlinirea vârstei de 18 ani acțiunea va fi introdusă prin reprezentantul său legal.

Ce mijloace de probă pot fi administrate pentru răsturnarea prezumției de paternitate?

În cadrul acțiunii în tăgada paternității poate fi administrat orice mijloc de probă având în vedere că se dorește dovedirea unei situații de fapt, însă un rol important îl ocupă administrarea probei cu testul ADN.

Astfel, faptul că mama copilului susține că tatăl copilului nu este soțul său sau faptul că soțul acesteia neagă prezumția de paternitate, nu este suficient pentru a conduce la admiterea acțiunii în tăgada paternității.

De asemenea, simpla despărțire în fapt a soților pentru o perioadă îndelungată nu este de natură să răstoarne prezumpția de paternitate, astfel că dovedirea acestei situații de fapt va constitui doar o parte din probatoriul administrat în cauză.

Care sunt serviciile juridice pe care vi le poate oferi un avocat? 

            În primul rând, un avocat vă poate oferi consultanță în ceea ce privește datele speței și vă poate oferi informații cu privire la etapele ce trebuie parcurse pentru obținerea unei hotărâri favorabile.

În plus, avocatul vă poate ajuta cu formularea acțiunii în tăgada paternității, având în vedere că este cunoscător nu doar al dispozițiilor legale aplicabile acestei instituții de drept, ci și al doctrinei și jurisprudenței aplicabile în materie. Mai mult, acesta poate oferi servicii de asistență și reprezentare în fața insanței de judecată în fiecare etapă procesuală.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.