Avocat Drept Penal

Conducerea sub influenta substantelor psihoactive

Codul penal sancționează cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani sau amendă și conducerea vehiculelor de către șoferi aflați sub influența substanțelor psihoactive (droguri).

Noțiunea de substanțe psihoactive vizează atât drogurile clasice, substanțe psihotrope și stupefiante, dintre care cel mai des întâlnit în cazul conducerii sub influența drogurilor este cannabisul (THC/marijuana), dar și alți compuși sintetici, cum ar fi așa numitele droguri etnobotanice.

Detectarea în trafic a șoferilor aflați sub influența drogurilor se efectuează prin testarea acestora – DRUGTEST – și ulterior prin prelevarea unei probe de sange si a unei probe de urina la INML sau Serviciile de medicină legală județene.

Este important de reținut că substanțele psihoactive pot fi detectate în organism și la câteva zile de la consum, iar fapta de conducere sub influența drogurilor există indiferent de cantitatea de substanță depistată.

Spre exemplu, daca astazi a fost fumata o tigara cu marijuana, aceasta poate fi depistata in organism chiar si dupa o saptamana, astfel depistarea in trafic va conduce catre deschiderea unui dosar penal, urmat de retinerea permisului de conducere pe toata perioada cercetarii.

Pedeapsa prevăzută de Codul penal pentru această infracțiune este închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda penală, însă, în concret, pedeapsa stabilita și modalitatea de executare vor depinde de o serie de elemente, cum ar fi: valoarea rezultatelor probelor biologice, concluziile expertizei medico-legale, atitudinea și comportamentul persoanei în cauză, gradul de colaborare cu organele de cercetare penală și circumstanțele personale ale celui cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența drogurilor, daca este la prima abatere in acest sens etc. 

Consumul de substanțe psihoactive și condusul sub influența acestora poate contribui la creșterea riscului de accidente rutiere grave. Astfel de substanțe influențează negativ performanța în conducere  efectele acestora sunt variate, afectând funcția vizuală și de percepție, precum și viteza de reacție și generând, astfel, un risc major pentru siguranța traficului rutier.

Simpla prezenţă a substanţelor active în organism este de natură să atragă răspundere penală pentru fapte de conducere sub influenţa substanţelor interzise, indiferent când s-a produs consumul;

Anumite droguri au un grad mare de remanență în sânge și pot fi detectate la mai multe zile de la consumul efectiv;

De asemenea, unele combinații de medicamente din categoria antiinflamatoarelor, anxioliticelor sau analgezicelor, luate în doze mari, pot să dea un rezultat pozitiv la testul salivar rapid, ca urmare a compușilor pe care îi conțin;

De altfel, refuzul sau sustragerea conducătorului unui vehicul de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii prezenţei unor substanţe psihoactive, constituie, de asemenea, o infracțiune și se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani;

Atunci când titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, se dispune și anularea permisului de conducere;

In functie de complexitatea unui caz, in mod special de particularitatile in care a avut loc desfasurarea infractiunii, pedeapsa stabilita prin hotarare judecatoreasca poate influenta valabilitatea permisului.

Astfel, in cazul in care se dispune amanarea aplicarii pedepsei ori renuntarea la aplicarea pedepsei, acestea nu sunt considerate condamnari, astfel se va dispune restituirea permisului care isi va pastra valabilitatea. Prin urmare, pentru a se ajunge la o astfel de solutie pozitiva, este necesara pregatirea apararilor inca din faza de urmarire penala, cand majoritatea probelor se constituie in aceasta faza procesuala ( ex. Declaratii, Expertiza, Prelevare Probe,Martori etc.)

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.