Articole Juridice

Recuperare indemnizatie pentru concediul medicale

Tot mai multe persoane contactează Cabinetul nostru, atât pe site, cât și la adresa office@avocatdobrescu.ro, informându-ne că au achitat sume cu titulu de indemnizație pentru concediul medicale și că nu reușesc să recupereze sumele într-un termen rezonabil, care să nu le pună în peircol activitatea comercială pe care o desfășoară.

Observând faptul că frecvența la astfel de cazuri crește în mediul juridic din România, am analizat și ne-am propus să aducem câteva lămuriri pe acest subiect.

Pentru a răspunde la întrebarea „Când mi se achită sumele pe care eu le-am achitat cu titlu de indemnizații de concediu medical?” și ”Care sunt mecanismele juridice avute la dispoziție pentru a recupera cât mai repede aceste sume sau cel puțin un mecanism prin care să mă apar de pierderea suferită ca urmare a plății cu întârziere”       a  trebuit să înțelegem situațiile juridice și să le analizăm în ansamblul lor. De obicei, se întâmplă, fără a suspectă de rea-credință instituțiile statului în ceea privește efectuatrea plăților, să se scurgă un termen destul de îndelungat până la momentul la care se procedează la validarea cererii și ulterior la plata sau compensarea creanțelor.

Transmiterea documenetelor de către angajator în vederea recuperării sumelor se poate realiza fie prin depunerea cererii în format fizic, fie prin încarcarea acesteia în format electronic prin intermediul platformei de registratură electronică a FNUASS, disponibilă pe site-ul www.casmb.ro.

Atunci când se uzează de posibilitatea de a transmite electronic cererea de recuperarea a sumelor achitate pentru cocediile medicale există posibilitatea fie de a transmite un fișier semnat electronic în format PDF sau semnat olograf și scanat, aspect util în condițiile în care nu toți angajatorii au semnătura electronică.

Reglementarea strictă a numărului maxim de zile de concediu ce se poate acorda în funcție de afecțiunea care a generat absența temporară din cadrul muncii nu pune în primejdie posibilitatea angajatorului de a recupera sumele de bani achitate cu acest titlu, atâta timp cât au fost respectate dispozițiile legale, însă întârzierile sunt de natură a afecta activitatea curentă a angajatorului.

Sigur că aceste situații despre care am făcut vorbire sunt condiționate de existența unei asigurări în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă de cel puțin 6 luni (într-o perioadă de 12 luni anterioare lunii acordării concediului medical) în ceea ce privește angajatul a cărei stare de sănătate actuală impune acordarea unui concediu medical.

În cazul în care nu există stagiu de cotizare, concediul medical nu poate fi acordat și calculat.

Angajatorul eliberează o adeverință tip pe care salariatul o prezintă doctorului pentru a obține concediul medical. Documentul dat de companie conține două aspecte importante, calitatea de asigurat a angajatului și situația concediilor medicale din ultimele 12 sau 24 luni. Apoi medicul eliberează certificatul de concediu medical, în care specifică datele de identificare ale asiguratului, codul de indemnizație, tipul de concediu.

Sigur, întrebarea care îi preocupă pe angajatori este, desigur, dacă pot evita eventale prejudicii generate de plata cu întârziere.

Nu pentru ai consola, ci pentru a le crea o imagine reală asupra acestor situații menționam că există mecanisme pentru a ne pune la adăpost de eventuale pierderi ce sunt generate de plata cu întârziere a sumelor de bani aferente concediilor medicale, însă acestea impun intervenția instanței de judecată.

Asistăm cu regret la o incapacitate de acoperire imediata, într-un termen de 60 de zile, a costurilor generate de concediile medicale, termen de obicei luat în considerare de către operatorii economici pentru a face previziuni aspră capacității lor de plată și de a se angaja în relații cu alte persoane juridice, cu scopul asigurării unui flux continuu de produse și servicii. În fapt sunt situații în care, dată fiind situația economică, relațiile din piață și scăderea producției ca urmare a lipsei de personal operatorul economic să întâmpine reale probleme în ceea ce privește menținerea sa pe piață.

Intârzierile în ceea ce privește confirmarea acceptării la plata și plata efectivă pot produce uneori consecințe importante în piață.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.