Avocat Contestatie la Executare

Dosar castigat de C.A. Dobrescu- Prescripția executării silite sau cum putem scăpa de executare

Prescripția executării silite sau cum putem scăpa de executare

 

Prescripția executării silite reprezintă sancțiunea pe care legea i-o aplică creditorului care manifesta pasivitate în privința exercitării drepturilor de care dispune. Cu alte cuvinte, in urma aplicării efectelor acestei sancțiuni, creditorul nu va mai putea solicita intervenția forței coercitive a statului în vederea obligarii debitorului de a-și executa obligațiile.

Rezulta ca obligația debitorului nu va mai putea fi executată silit.

Termenul de prescripție al dreptului de creanță care își are izvorul într-un contract de credit este termenul general de prescripție de 3 ani.

Referitor la regimul juridic aplicabil prescripției extintive, legiuitorul a stabilit ca Decretul  nr. 167/1958 continua să își producă efectele în cauzele în care prescripția a  început să curgă anterior datei de 1 Octombrie 2011.

Astfel, conform art.7 din Decretul menționat prescripția începe să curgă de la data la care se naște dreptul la acțiune împotriva debitorului.

Potrivit art.6 alin.4 din Legea nr.71/2011 de punere în aplicare a noului Cod  Civil prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit.”

Conform art.12 din Decretul nr. 167/1958 în cazul debitorului obligat la prestații succesive, dreptul la acțiune cu privire la fiecare dintre aceste prestații se stinge printr-o prescripție deosebită. În limbaj uzual, aceasta înseamnă ca pentru fiecare rata a creditului intervine un termen de prescripție distinct.

Împotriva executării silite, debitorul trebuie sa invoce prescripția executării silite, prin contestația la executare.

Am invocat prescripția executării în cadrul contestației la executare a unei cliente din portofoliul nostru, iar instanța a admis contestația formulată, anulând actele de executare întocmite în dosarul de executare deschis împotriva acesteia.

Vom atașa o parte din considerentele în virtutea cărora instanța a dispus anularea actelor de executare prin hotărârea nr. 4761/26.06.2019 în dosarul nr. 1656/303/2019. Împotriva acestei sentințe, PROSPEROCAPITAL S.A.R.L. a formulat apel, iar Tribunalul București l-a respins ca nefondat prin Hotarârea  177/2020 din data de 30.01.2020.

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.