Avocat Accidente Rutiere

Intervenient Fortat – Accidente Rutier

Tot mai multe persoane contacteaza Cabinetul nostru, atât pe site cât și la adresa office@avocatdobrescu.ro, informându-ne că au primit citații în care sunt chemați în judecată în rolul de intervenient forțat, în urma unui accident auto în care aceștia, de multe ori, au încheiat o înțelegere amiabilă.

Observând faptul că frecvența la astfel de cazuri crește în mediul juridic din România, am analizat și ne-am propus să aducem câteva lămuriri pe acest subiect.

Pentru a răspunde la întrebarea „De ce am fost chemat în judecată drept intervenient forțat?” a trebuit să înțelegem situațiile juridice și să le analizăm în ansamblul lor: de obicei, se întâmplă ca persoanele asigurate pentru răspundere civilă auto (RCA) să își recunoască vina în producerea acidentului rutier, să ofere asigurarea participantului la trafic vătămat și să încheie o înțelegere amiabilă.

Cu toate acestea, societățile RCA, cu precădere două societăți puternice pe piața românească, refuză în mod constant să acopere pagubele asigurate, înțelegând să conteste înțelegerile amiabile în fața instanței, de multe ori, în baza unor rapoarte de expertiză complet nefondate și lipsite de transparență. Câștigul societăților de asigurări în astfel de cazuri este unul evident: dacă nimeni nu se apără (situație des întâlnită) și câștigă cazul, nu mai sunt buni de plată.

Revenind la situația intervenientului forțat, aceasta este persoana asiguratului care și-a recunoscut vina, cu bună-credință, și-a achitat asigurarea la timp și în mod constant, iar la un eveniment nefericit, ajunge să fie chemat în judecată.

Persoana responsabilă de producerea accidentului este chemată în judecată în calitate de intervenient forțat în temeiul art. 22 alin (1) din Legea nr. 132/2017 conform căruia „Despăgubirea se stabilește și se plătește în conformitate cu prevederile art. 14, iar în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor prejudiciate prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asigurătorului RCA, în limitele obligației acestuia cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienți forțați.”

În acest fel, procesul judiciar este opozabil și persoanei responsabile de producerea accidentului. Însă „Ce se întâmplă dacă evenimentul rutier nu face parte din cele asigurate?”, desigur, acțiunea este respinsă, asigurătorul nu plătește celui prejudiciat, context în care acesta se poate îndrepta în temeiul răspunderii civile delictuale (art. 1349 din Codul civil) împotriva persoanei responsabile de accident, adică, întocmai intervenientul forțat.

Cum trebuie să acționeze un intervenient forțat în astfel de cazuri? Cea mai bună strategie este aceea de a menține (ajuta) persoana prejudiciată să își recupereze banii de la asigurator. Trebuie să susțină modalitatea în care s-a săvârșit accidentul ca fiind cea descrisă prin constatarea amiabilă, și că fapta este acoperită, în temeiul contractului RCA de către asigurător.

Ce poate face intervenientul? Acesta este citat alături de cererea de chemare în judecată, ocazie cu care poate face întâmpinare, poate propune și administra probe, devenind un veritabil participant la actul de justiție, astfel încât să poată demonstra că prejudiciul este acoperit  asigurarea RCA și nu este necesar să îl plătească din buzunarul propriu.

Asistăm cu regret la atitudinea societăților de tip RCA care, în cazuri evidente, în detrimentul unei bune organizări, pentru profitul propriu pornesc procese judiciare ce dăunează tocmai asiguraților de bună-credință, încurajând astfel neînțelegerile în trafic cu privire la vinovătie și refuzul de a încehia constatări amiabile și, practic, forțând participanții la un accident să ajungă în instanță pe tărâm contravențional.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.