Avocat Divort

Procesele Privind Dreptul Familiei in 2020

Pentru majoritatea oamenilor familia este cel mai important lucru, iar pierderea acesteia reprezintă  o opțiune înspăimăntătoare, cu atât mai mult când problemele din familie ajung să fie rezolvate de către instanțele de judecată. Procesele privind dreptul familiei au  o incărcătură emoțională deosebită, iar de multe ori procesul poate fi îndelungat și stresant, mai ales pentru persoanele care se află prima dată în fața unei instanțe.

Starea de incertitudine, stresul și nesiguranța sunt lucruri normale în procesele privind dreptul familiei, precum cele de divorț, custodie asupra minorilor, partaj, pensie alimentară, ordine de protecție etc.,  însă NU sunt necesare.

Rolul unui avocat în astfel de situații este unul esențial. Având un avocat, acesta nu doar că va pregăti toată strategia juridică și documentele necesare, dar vă va ghida fiecare pas de-a lungul procesului, explicându-vă ceea ce urmează să se întâmple, la ce să vă așteptați și cum se va desfășura fiecare termen, astfel încât să fiți pregătiți mental și emoțional, făcând față cu brio provocărilor.

În practica noastră, am participat în toate tipurile de litigii privind dreptul familiei, dobândind experiența necesară pentru a vă susține cauzele privind următoarele:

Divorț

Atunci când luați decizia de a vă căsătorii, divorțul nu este niciodată o opțiune. Cu toate acestea, se întâmplă uneori ca, fie după o perioadă scurtă, fie după zeci de ani de căsnicie, lucrurile să se schimbe, iar divorțul să devină iminent. În practică motivele pot fi nenumărate: schimbarea atitudinii soțului/soției, infidelitate, violență sau simpla nepotrivire de caracter, descoperită după mai multă vreme petrecută împreună.

Procesele de divorț pot fi simple, când soții doresc să divorțeze prin acord, sau complicate, atunci când soții se luptă pentru custodia asupra minorilor și partajarea bunurilor comune.  În ambele situații, un avocat vă poate ajuta să identificați  problemele cu care vă confruntați și să vă poarte, pas cu pas, prin procesul de divorț, ocupându-se atât de partea tehnică precum întocmirea documentelor necesare și susținerea cauzei în fața instanței, cât și de nevoile dumneavoastră, oferindu-vă suportul juridic de care aveți nevoie pentru a trece cu bine peste aceste probleme.

Custodia minorilor

În cazul unui divorț în care soții au copii minori, dar și în cazul copiilor născuți în afara căsătoriei, de multe ori custodia asupra minorului devine un adevărat război între părinți. Ideea de a își pierde copilul este înspăimântătoare pentru orice părinte, iar procesele privind custodia asupra minorilor sunt de multe ori cele mai greu de suportat.

Un avocat vă va ajuta să înțelegeți motivele pentru care instanța poate decide cu cine va locui minorul și să vă indice șansele de reușită, dar și să vă ajute să determinați un program de vizită echitabil, să calculați pensia alimentară datorată. Trebuie menționat  faptul că întodeauna judecătorii au în vedere interesul superior al copilului, determinat în baza legistlației interne și europene, iar un avocat poate să vă prezinte cazul în fața instanței, astfel încât aceștia să înțeleagă de ce copilului îi va fi mai bine alături de dumneavoastră.

În asemenea dosare, strângerea și administrarea probelor este un pas important, iar un avocat vă poate explica ce probe sunt admisibile și cum trebuie acestea administrate, pentru a convinge judecătorul în favoarea dumneavoastră.

Autoritatea părintească și dreptul la vizită

Chiar și în condițiile unui divorț amiabil, uneori părinții separați nu își îndeplinesc obligațiile față de minori sau, uneori, le îndeplinesc în mod parțial. Nu de puține ori ne-am întâlnit cu cazuri în care, deși unul dintre părinți avea dreptul la vizită, parintele cu care minorul locuiește să îi refuze acest drept sub diverse pretexte.

Hotărârile judecătorești privind exercitare autorității părintești NU sunt definitive, acestea fiind pronunțate în funcție de interesul superior la minorului raportat la vârsta acestuia. Odată ce copilul crește și nevoile lui de a interacționa cu ambii părinți sunt diferite, motiv pentru care puteți solicita schimbarea modului de exercitare al autorității părintești (spre exemplu, programul de vizită). În acest caz, un avocat va poate explica care sunt argumentele pentru care instanța poate schimba modul de exercitare al autorității părintești și cum puteți obține această schimbare, ajutându-vă totodată prin redactarea și susținerea cauzei dumneavoastră.

Pensia alimnetară și întreținerea

Pensia alimentară datorată minorilor de părintele cu care acesta nu locuiește, dar și întreținerea datorată fostului soț și prestațiile compensatorii, sunt elemente de o importanță deosebita în cazul relațiilor de familie.

Pensia alimentară datorată minorilor se calculează în funcție de mai mulți factori, printre care, veniturile celui care o datorează și nevoile minorului, aceastea putându-se schimba pe parcursul anilor. Întreținerea fostului soț este datorată în cazul în care unul dintre soți se află în incapacitate de muncă din  cauza unui handicap survenit înaintea, în timpul sau în legătură cu căsătoria.

Prestațiile compensatorii se datorează soțului care, din cauza divorțului, ajunge într-o situație financiară grea, creându-se astfel un dezechilibru în stilul de viață al acestuia. Un exemplu este cel al soției casnice care nu și-a urmat cariera pentru a sta alături de copii/pentru a avea grijă de soț și care, în urma divorțului, pentru o perioadă i-ar fi greu să se angajeze.

În toate aceste situații, avocatul va poate determina cheltuielile datorate, asigurându-se astfel că aceste compensații sunt echitabile și susținându-vă cauza în fața instanței, astfel încât judecătorul să pronunțe o soluție în favoarea dumneavoastră.

 

Partaj

În cazul căsătoriei, de cele mai multe ori, soții dobândesc bunuri comune pe care, la momentul divorțului urmează să le împartă. Din păcate, de prea puține ori soții se înțeleg în fața notarului public, ajungându-se la partajul judiciar, urmând ca instanța să evalueze cu ajutorul unui expert bunurile comune și să le împartă în funcție de contribuția fiecărui soț.

Cu toate acestea, nu întotdeauna contribuția soților este una egală și nici expertizele judiciare nu sunt efectuate în mod corect și echidistant de fiecare dată. Rolul avocatului într-un astfel de proces este acela ca, în primul rând să vă explice și să vă calculeze cota pe care o puteți obține din bunurile comune, modalitatea cea mai bună de a le obține (în natură sau în echivalent monetar) și să vă sprijine de-a lungul procedurii, asigurându-vă că primiți tot ceea ce vi se cuvine în urma partajului.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.