In cauzele in care se solicita desfacerea casatoriei prin divort iar sotii au copii minori, in mod obligatoriu instanta de judecata, chiar fara a fi investita cu acest capat de cerere, trebuie sa se pronunte asupra domiciliului minorilor si asupra exercitarii autoritatii parintesti, incluzand aici programul de relatii persoanale cu minorii.
De obicei, in practica judiciara, instantele de judecata decid ca in momentul in care stabilesc domiciliul minorilor la unul dintre parinti, sa nu desparata minorii unul de celalalt ci pentru toti minorii sa se stabileasca domiciliu la un parinte.
In dosarul nr. 28267/302/2017, instanta de judecata, in urma administarii probelor pe acest aspect, a decis ca se impune ca unul dintre minori sa ramana cu mama si unul dintre minori sa ramana cu tata, considerand acest lucru ca fiind in interesul superior al minorilor.
Desi atat reclamanta, cat si noi in numele paratului-reclamant am solicitat ca domiciliul ambilor minori sa fie stabilit la noi, instanta de judecata, a considerat ca nu aduce atingere cresterii si educarii minorilor daca cei doi minori au domiciliul diferit, fiecare la cate un parinte.
In dosarul 28267/302/2017 solutia instantei a fost : ,, Stabileşte locuinţa minorei C.E.M la domiciliul mamei reclamantă-pârâtă. Stabileşte locuinţa minorului C.A.S la locuinţa tatălui pârât-reclamant. Obligă pârâtul-reclamant la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorei C.E.M.în cuantum de 1/6 din veniturile nete obţinute, începând cu data introducerii cererii, respectiv 21.12.2017 şi până la majoratul minorei. Obligă reclamanta-pârâtă la plata pensiei de întreţinere în favoarea minorului C.A.S în cuantum de 1/6 din veniturile nete obţinute, începând cu data introducerii cererii, respectiv 21.12.2017 şi până la majoratul minorului”